Évi 2,5 milliárd tojást tojnak a tyúkjaink

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 09. 00:02

Magyarországon a múlt évben átlagosan 1 százalékkal kevesebb tojást fogyasztottak, mint egy évvel korábban – mondta Földi Péter, a Baromfi Termék Tanács (BTT) területért felelős titkára a tojás világnapja alkalmából tartott háttérbeszélgetésen.

Thury Attila, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke szerint a gazdasági válság ellenére az év első nyolc hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest 460 ezerrel több tyúkot telepítettek a termelők, így a tojótyúkok száma összességében már megközelíti a 3 millió darabot, igaz, ez még mindig mintegy 15 százalékkal kevesebb, mint az uniós csatlakozásának évében volt.
Magyarországon most évente mintegy 2,5 milliárd darab tojást állítanak elő, a fennmaradó hányad – mintegy 200 millió darab – importból kerül a belföldi piacra.
A termelési kedv fellendülését az elnök a dráguló behozatallal, valamint azzal magyarázta, hogy a tojás lényegében a legolcsóbb olyan élelmiszer, amely nagy tápértékű és gyakorlatilag mindenki számára megfizethető – írja a Privátbankár.hu.


Kapcsolódó cikkeink