Évi 1,4 milliárd euró megtakarítást hozna a víztakarékosság az unió szállodaiparában

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 22. 10:40

Évente 1,4 milliárd euró (437 milliárd forint) megtakarítás érhető el uniós szinten a szállodaiparban a víztakarékos technológiák alkalmazásával az Európai Unió hat tagországa szállodáinak bevonásával készült felmérés szerint – közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége az MTI-vel hétfőn.

szalloda-furdo

A felmérésről készült összefoglaló szerint a jelentős költségmegtakarítást úgy lehetne elérni, ha az ágazatban széleskörűen használnák a zuhanyozóknál, mosdóknál a vízfolyás szabályozókat, valamint bevezetnék a szürke víz kezelését (a szürke víz a fogyasztásra nem, de például öntözésre, WC-öblítésre, mosásra használható víz). A felmérésben részt vevő szállodáknak csak 45 százaléka használ vízfolyás szabályozókat, és a szürke víz kezelése csupán a hotelek 1 százalékánál valósul meg.

A két technológia alkalmazásával évente több, mint 365 trillió liter vízzel fogyna kevesebb. A vízfolyás szabályozók megtakarítást eredményeznek a fel nem használt víz melegítéséhez szükséges energiában is, ezáltal évente nagyjából 1,8 millió tonnával csökken a szén-dioxid kibocsátás is.

A közlemény idézi Susanne Kraus Wrinklert, a Szállodák és Vendéglátóhelyek Európai Szövetsége (HOTREC) elnökét, aki elmondta: az EU szállodaiparában évi 1,4 milliárd euró költségmegtakarítás javítaná a hotelek jövedelmezőségét, versenyképességét.

A projektben a hat EU tagországból összesen 247 szálloda, köztük 47 magyarországi szálloda vett részt, ezek által képviselt 5,5 millió vendégéjszaka adatait felhasználva készült a felmérés.

A tanulmány a HOTREC támogatásával, a belga, cseh, ír, magyar, máltai, és szlovén szállodaszövetségekkel valósult meg. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink