Éves piac: 4 milliárd forinthoz közeledik

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 03. 31. 09:01

Főleg az időjárás alakulásától függ a rovarirtó és -riasztó termékek forgalma az élelmiszer- és a vegyiáru-kiskereskedelemben. Amikor száraz a nyár, akkor kevesebb szúnyog és más rovar ellen kell védekezni. Ez magyarázza, hogy miért ingadozik a kereslet, és vele a rovarirtó bolti eladása.

piac

Például a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe 2010-ben majdnem kétszer akkora forgalmat regisztrált, mint az utána következő két évben. Aztán 2013. május – 2014. április között újra nőtt a bolti eladás; mennyiség szempontjából 17, értéket tekintve pedig 12 százalékkal, az előző kumulált évhez képest.

A tavalyi változékony nyár úgy befolyásolta a trendeket, hogy 2014-ben a kategória kiskereskedelmi forgalma egyaránt 3 százalékkal bővült, 2013-hoz képest. Az éves piac mérete közeledik a 4 milliárd forinthoz.

Nagyobb lett a forgalom, és vele együtt csökkent a koncentráció mértéke. A hipermarket és a drogéria együttes piaci részesedése tavaly 64 százalékot ért el az értékben mért eladásból; 3 százalékponttal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Dominálnak a gyártói márkák; a tavalyelőtti 99 százalék után múlt évben 98 százalékkal részesedtek a rovarirtók és -riasztók teljes bolti forgalmából.

Kapcsolódó cikkeink