Év végére megélénkült a kkv-k beruházási kedve

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 21. 11:26

2015 decemberében az NHP hitel- és lízingszerződések, valamint a folyósítások kiugró mértékben növekedtek: mivel az NHP harmadik szakaszában elérhető hitelkonstrukció feltételei csak az év utolsó heteiben derültek ki, így sokan még az év végén elérhető kedvezményes forrásból valósították meg vagy indították el beruházásaikat. A Budapest Bank csoport az NHP második fázisában 2013. október 1. és 2015. december 31. között közel 150 milliárd forintnyi kölcsönt helyezett ki, vagyis az összes rendelkezésre álló NHP forrás minden 10. forintjára itt kötöttek szerződést az ügyfelek.

iroda

Az NHP második szakaszában a Budapest Bank csoport több mint 5.000 szerződést kötött 2015. december 31-ig, az összeg több mint 60%-át a pénzintézet számára stratégiai fontosságú agrárszektorba helyezte ki. A jegybanki hitelprogram keretében folyósított kkv hitelek átlagos összege 70 millió forint volt. A forrást felhasználó cégek több mint fele beruházási hitelt igényelt, de népszerű volt a forgóeszköz hitel is. A Budapest Bank kiemelt figyelmet fordít a legkisebb vállalkozásokra is: az NHP második szakaszában a mikrovállalati szegmens részére az év végéig több mint 3 milliárd forintot folyósítottak, átlagosan 9,3 millió forintos hitelösszeggel. A kisebb vállalkozások körében is a beruházási hitel iránt mutatkozott a legjelentősebb igény, az új szerződések háromnegyedét ez a típusú kölcsön tette ki.

Az MNB 2013 őszén indult hitelprogramjában a bank leányvállalatai is a kezdetektől aktívan részt vettek, a piacon az elsők között jelentek meg konstrukcióikkal. A Budapest Lízing által megkötött pénzügyi lízingszerződések összértéke az év végére megközelítette a 33 milliárd forintot, a Budapest Autó pedig közel 9 milliárd forint kedvezményes hitelt helyezett ki.

„Idén jelentős beruházás növekedésre számítunk, amelynek finanszírozásában továbbra is a támogatott hitelek fognak meghatározó szerepet játszani. Az NHP harmadik pillérében elérhető euró alapú finanszírozás révén most az NHP-ból kimaradt eurós árbevétellel rendelkezők is hitelhez juthatnak. Úgy látjuk, hogy az euró alapú konstrukció a mostani számítások szerint évi 0,5-1% közötti éves ügyleti kamatszinten lesz igénybe vehető, amely az exportőrök számára rendkívül vonzó konstrukció, hiszen ezen felül semmilyen díj vagy költség nem merül fel, a rendkívül alacsony kamat pedig a futamidő végéig rögzített. Meg kell azonban jegyezni mindkét konstrukció esetén, hogy a korábbi éveknél jóval kisebb keret áll a bankok rendelkezésére, így az MNB várakozásainak megfelelően lassan át kell térni a piaci alapú finanszírozásra” – mondta el Császi Róbert, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetője.

Kapcsolódó cikkeink