Év Fagylaltja verseny 2022. – Versenykiírás

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2022. 06. 03. 10:26

Idén is kétfordulós lesz a Év Fagylaltja verseny, de kiírása és lebonyolítása eltér az előző éviekétől. A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.

Az országos döntőt a budapesti Zila Kávéházban rendezik (Képünk a tavalyi döntő zsűrizésén készült)

Az elmúlt két évben már jól bevált, kétfordulós versenyt tartunk idén is, régiós elődöntőkkel, majd azt követő országos döntővel, mely a tavalyi évben is óriási sajtóérdeklődést váltott ki. Az idei kiírás és verseny is eltér az előző évhez képest, a nevezőknek érdemes figyelmesen elolvasniuk!

A kétfordulós versenyben a régiós elődöntők után – ahol kész fagylaltokkal kell indulni – következik az Ipartestület székházában a döntő, ott már a zsűri előtt helyben kell fagyasztaniuk a versenyzőknek.

 

Verseny kategóriák és leírások:

 

„A” KATEGÓRIA: CUKRÁSZDÁK, FAGYLALTOZÓK VERSENYE (KÉTFORDULÓS VERSENY)

Ebbe a kategóriába olyan fagylaltokkal lehet nevezni, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes állomány javítóval készülnek. (Természetes állományjavítók lehetnek például: szentjánoskenyérmag liszt, guarmag liszt, lenmagliszt, agar-agar, pektin stb., illetve ezeknek (akár cégek által gyártott) keverékei (pl. „Neutro”-k) használata is engedélyezett (maximum 10 g/liter adagolásban).

A tejes fagylaltok főzéssel készülhetnek, lehetőleg tojás felhasználásával.

A fagylaltok kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők.

90-100% gyümölcstartalmú gyümölcspürék használata is megengedett!

Gyümölcs fagylaltoknak a késztermék tömegéhez viszonyítva minimum 30% jelleget adó gyümölcsöt kell tartalmaznia (csak a citrusféléknél lehet ennél kevesebb).

A fagylaltokat csak ehető anyagokkal lehet díszíteni úgy, hogy a díszítés a fagylalt adagolhatóságát ne akadályozza!

A fagylaltokhoz fagylalt bázis alap (pl. 50-es és 100-as adagolású), növényi eredetű habalap, hozzáadott növényi zsiradék (kivéve olajosmagból készült olajok) aroma, mesterséges színezék NEM használható fel!

Cukrászdánként/fagylaltozókként ebben a kategóriában két fagylalt nevezhető a versenyre.

 

„M” – MENTES KATEGÓRIA: CUKRÁSZDÁK, FAGYLALTOZÓK VERSENYE (KÉTFORDULÓS VERSENY)

„Mentes” fagylaltok kategóriája, azaz „hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt” kategória.

A fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét és kényelmi termékeket. Cukor helyett a következő édesítőszerek használhatók: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia (szteviol-glikozid), maltit (maltitol).

Cukrászdánként/fagylaltozókként ebben a kategóriában egy fagylalt nevezhető a versenyre.

 

„C” KATEGÓRIA: ALAPANYAGGYÁRTÓK, -FORGALMAZÓK VERSENYE (EGYFORDULÓS VERSENY)

Ebben a kategóriában alapanyag gyártók, illetve forgalmazók nevezhetnek.

Cégenként két szabadon választott fagylalt nevezhető a versenyre.

A versenyzők csak készen hozott fagylalttal indulhatnak.

A verseny az országos döntő napján lesz, a budapesti Zila Kávéházban.

A fagylaltoknál alapanyag megkötés nincs.

 

„C/M” MENTES KATEGÓRIA: ALAPANYAGGYÁRTÓK, -FORGALMAZÓK VERSENYE (EGYFORDULÓS VERSENY)

Ebben a kategóriában alapanyag gyártók, illetve forgalmazók nevezhetnek.

Cégenként egy szabadon választott fagylalt nevezhető a versenyre.

A versenyzők csak készen hozott fagylalttal indulhatnak.

A verseny az országos döntő napján lesz, a budapesti Zila Kávéházban.

Ebben a kategóriában „hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes” fagylaltokkal lehet nevezni, tehát a fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét. Cukor helyett a következő édesítőszerek használhatók: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia (szteviol-glikozid), maltit (maltitol).

A versenyen való részvétel és szabályok:

Régiós elődöntők az „A” és „M” kategóriák, cukrászdák és fagylaltozók részére

  • Az országban négy régiós elődöntőt tartunk, ahonnan régiónként az „A” kategória első három helyezett fagylaltja és az „M” kategória első kettő helyezett fagylaltja jut tovább az országos döntőbe.
  • Régiónkként maximum 24 fagylalt nevezését tudjuk fogadni a két kategóriában összesen. A versenyzőknek kész fagylatokat kell hozniuk, keskeny tégelyekben (360x165mm), a székhelyük alapján meghatározott régiós versenyre.
  • A nevezéseket a beérkezések sorrendjében fogadjuk.
  1. Régió:Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye, Vas megye, Veszprém megye.

Helyszín: Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár, Fő utca (Rózsa u. 2.)

Időpont: 2022. július 4. hétfő 9:00 óra

  1. Régió:Baranya megye, Somogy megye, Tolna megye, Zala megye.

Helyszín: Geleta Cukrászda, Balatonlelle, Rákóczi út 269.

Időpont: 2022. július 4. hétfő 13:00 óra

  1. Régió:Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Budapest, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Nógrád megye, Pest megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

Helyszín: Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső, Pesti út 5.

Időpont: 2022. július 5. kedd 9:00 óra

  1. Régió:Bács-Kiskun megye, Békés megye, Csongrád-Csanád megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye.

Helyszín: Jakó Cukrászda, Kecskemét, Petőfi Sándor u. 7.

Időpont: 2022. július 5. kedd 13:00 óra

Országos döntő az „A” és „M” kategóriák, cukrászdák és fagylaltozók részére

  • A döntő az Ipartestület székházában kerül megrendezésre, a zsűrizés pedig a Zila Kávéházban.

Cím: 1185 Budapest, Üllői út 674. (bejárat a Nagyszőlős u. 2. felől)

Időpont: 2022. július 12. kedd 6:00 órától

 

  • Az „A” és „M” kategóriák régiós továbbjutói a döntőn a helyszínen fognak fagyasztani, előre beosztott időpontban. A versenyzőnek 25 perc áll rendelkezésére a fagylalt elkészítésére, díszítésére és a rendrakásra. A szükséges lé fagylaltot, adalékanyagokat, díszítőelemeket minden résztvevő hozza magával!
  • A fagyasztáshoz 4 liter fagylalt szükséges. A széles tégely használata kizáró ok minden fagylalt esetében! A fagyasztásnál csak cukrász munkaruhában lehet belépni a tanműhelybe!
  • A fagyasztások előre egyeztetett és meghatározott sorrendben történnek, a versenyzők az időpontjuk előtt fél órával kötelesek megjelenni és regisztrálni.

A döntőben rendelkezésre álló berendezések, eszközök:

  • Carpigiani HE fagylalt fagyasztógép
  • Carpigiani Turbomix (professzionális merülő keverő)
  • Hiber sokkoló fagyasztó
  • Háttér fagyasztó szekrények
  • Rozsdamentes munkaasztalok
  • Mikrohullámú sütő
  • Indukciós főzőlap
  • Mosogató

„C” és „C/M” kategóriák (alapanyaggyártók és forgalmazók versenye) országos döntő

  • A „C” és „C/M” kategóriában összesen 24 fagylaltot tudunk fogadni, cégenként maximum három fagylalttal lehet indulni a két kategóriában összesen. A versenyzők csak készen hozott fagylalttal indulhatnak!
  • A döntő a Zila Kávéházban kerül megrendezésre.

Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452.

Időpont: 2022. július 12. kedd 11:00 óra

Az összes kategóriára érvényes szabályok:

  • A nevezéskor a nevezési laphoz mellékelni szükséges az elkészítendő fagylalt pontos receptjét, technológiai leírását és a fagylaltban lévő allergéneket a mellékelt táblázat alapján. Minden nevezett fagylalthoz a pontos receptet kell leadni, melynek tartalmaznia kell a saját készítésű öntetek, variegátók, ropogós elemek receptjeit is. A recepteket a zsűri az értékelés előtt ellenőrzi, a kiírásnak nem megfelelő fagylaltokat nem értékeli!
  • Recept nélkül a nevezés érvénytelen, a recepteket a helyszínen megadni már nem lehet!
  • Az érmet nyert fagylaltok készítői tudomásul veszik, hogy a fagylalt receptjét az Ipartestület jogosult tagjai számára átadni.
  • Az érmes fagylaltok receptjét az Ipartestület a Mester Cukrász magazinban megjelentetheti.


Nevezési díj:

  • „A” kategóriában a nevezési díj 10.000 Ft+27%ÁFA/fagylalt az ipartestületi tagok részére.
  • „A” kategóriában a nevezési díj nem ipartestületi tagok részére 20.000 Ft+27%ÁFA/fagylalt.
  • „M” kategóriában a nevezési díj 5.000 Ft+27%ÁFA/fagylalt ipartestületi tagok részére.
  • „M” kategóriában a nevezési díj nem ipartestületi tagok részére 10.000 Ft+27%ÁFA/fagylalt.
  • „C” és „C/M” azaz az összes céges kategóriában a nevezési díj 20.000 Ft+27%ÁFA/fagylalt.

A nevezések beérkezési határideje: 2022. június 28.

  • A nevezési díjról számlát állítunk ki, melyet a Mestercukrász Kft. K&H Bank 10402166-50526785-84821001 számú számlájára kérünk befizetni/átutalni a számla kézhezvétele után. A nevezési díj befizetésének hiányában a nevezés érvénytelen.
  • Minden nevezett versenyzőnek visszaigazolást küldünk, melyben tájékoztatni fogjuk a verseny további részleteiről.

Nevezések beküldése e-mailen lehetséges: cukraszat@cukraszat.net

A nevezési lap letölthető honlapunkról: www.cukraszat.net

Zsűrizés:

  • A zsűrizés során a versenyfagylaltokon csak a kiadott rajtszám, illetve a fagylalt megnevezése szerepel. A készítője a zsűri számára a régiós eredményhirdetésig nem ismert.
  • A régiókból az „A” kategóriából az első három fagylalt, az „M” kategóriából az első kettő fagylalt kerül tovább az országos döntőbe.
  • Az összes régióban és az országos döntőben is ugyanaz az 5 fős szakmai zsűri fog értékelni.
  • Értékelési szempontok és pontozás: íz, ízek harmóniája: 55 pont, állag/textúrák: 35 pont, megjelenés, dekoráció: 10 pont.

Díjazás:

  • Díjazás: vándorserleg, mind a négy kategóriában 1 db aranyérem, 1 db ezüstérem, 1 db bronzérem, oklevelek, felajánlások esetén Különdíjak.
  • Az „A” kategória régiós elődöntő továbbjutói a „Régió kiváló fagylaltja” díjat kapják az eredményhirdetésen.
  • Az „M” kategória régiós elődöntő továbbjutói a „Régió kiváló mentes fagylaltja” díjat kapják az eredményhirdetésen.
  • Az „Év Fagylaltja” vándorkupát az aranyérmes „A” kategória győztes fagylalt kapja, a szakmai zsűri döntése alapján.
  • Amennyiben az „Év Fagylaltja” díjat megnyerő versenyzőnek egy másik fagylaltja is érmezett az „A” vagy az „M” kategóriában, a zsűri döntése alapján az év legjobb fagylaltkészítő cukrászdájának járó „Kézműves Fagylalt Nívódíjat” adjuk át.

Figyelem!

  • A díjazott fagylaltokat a díjnyertes cukrászdákban/fagylaltozókban a zsűri, vagy az általuk delegált szakmai testület előre nem egyeztetett időpontban ellenőrizheti, és a díjnyertes recepttől, vagy technológiától eltérő elkészítés esetén a díjat visszavonja, a versenyzőt 5 évig eltiltja a versenyen való részvételtől!
  • Az Év Fagylaltja díjat nyert fagylaltot a versenyzőnek a versenyt követően leghamarabban, de előre egyeztetett időpontban a zsűri, vagy az általuk delegált szakmai testület előtt el kell készítenie az Ipartestület tanműhelyében! A díjnyertes recepttől, vagy technológiától eltérő elkészítés esetén a zsűri a díjat visszavonja, a versenyzőt 5 évig eltiltja a versenyen való részvételtől!

Kérdéseikkel keressenek minket honlapunkon megtalálható elérhetőségeinken:

https://www.cukraszat.net/magunkrol/kapcsolat

Minden kedves Kolléga nevezését szeretettel várjuk!

Az Ipartestület elnöksége

 

Kapcsolódó cikkeink