Év Fagylaltja 2018

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 06. 20. 05:53

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2018-ban is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt.

verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A szegedi Virág Cukrászdában tartott rendezvény házigazdája és műsorvezetője Liptai Claudia cukrász-médiaszemélyiség volt.

Idén a szervezők nem határoztak meg kötelező ízt, így semmi sem szabhatott határt a versenyzők kreativitásának. A megmérettetésre 72 fagylalt nevezett, amelyeket négy kategóriában tizennégy fős szakmai és ötfős közönségzsűri pontozott. Az eredményhirdetést követő szórakoztató programok után a látogatók 100 forintos gombócáron kóstolhatták meg a különlegességeket.

A verseny kétségkívül legnagyobb sztárja egy fiatal Balaton-parti cukrász hölgy, Somogyi Renáta volt, aki nemcsak a fődíjat hozta el, de egy bronzérmet és egy különdíjat is.

Eredmények

„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, amelyek természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrend betartásával készülnek.

• Aranyérmes és egyben az Év Fagylaltja vándorkupa győztese: Bazsalikomos málna – Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely – Gyenesdiás)

• Ezüstérem: Maracuja mandularopogóssal – Damniczki Balázs (Damniczki Cukrászda – Székesfehérvár)

• Bronzérem: Ribizlis-málnás csokisorbet – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)

„II.” kategória: cukrászdák, fagylaltozók versenye

Ebben a kategóriában is ajánlott a hagyományos alapanyagok használata – tej, tejszín és/vagy vaj, cukor, tojás –, de fagylaltbázisok használata is engedélyezett. Gyári öntetek, variegátók, díszítések használhatók, de a hagyományos technológiai sorrendet betartva kell elkészíteni a fagylaltokat.

• Arany: Kesudió datolyalekvárral – Pálfi Attila (Florida Fagyizó – Balatonmáriafürdő)

• Ezüst: Sós vanília ropogós tökmagpralinével – Jóri-Hegedűs Szilvia (Diamante Fagyizó – Budapest)

• Bronz: Rebarbarás-epres philadelphia – Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely – Gyenesdiás)

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

• Arany: Homoktövis fagylalt zabkeksszel és virágporral – Andok Tamás (Aromitalia – NECTAR Kft. – Budaörs)

• Ezüst: Málnás-csokoládés muffin – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft. – Budapest)

• Bronz: Gyömbéres citromos keksz (Mec3 Hungaria Kft. – Budapest)

„M” kategória: hozzáadott cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét nem tartalmazó fagylaltok versenye.

Ebben a kategóriában a cukrászdák és fagylaltozók, valamint az alapanyaggyártók és -forgalmazók közös versenyben indulnak. Cukor helyett a következő édesítőszerek használhatók: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia, maltit (maltitol).

• Arany: Narancsos mandula – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft. – Budapest)

• Ezüst: Feketeribizlis forraltbor – Pálfi Attila (Florida Fagyizó – Balatonmáriafürdő)

• Bronz: Málna – Rétfalvi Attila (König-Units Kft. – Budapest)

Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese: Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely – Gyenesdiás)

Közönségdíjas: Hunyadi gesztenyés – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)

„I Love SZEGED” díjas fagylalt: Gesztenye vörösboros áfonyával – Somogyi Renáta (Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely – Gyenesdiás). //

 

Kapcsolódó cikkeink