Európában a sertéslétszám gyarapodásával számolnak
Az Európai Unió sertéshústermelésének lassú, de folyamatos növekedésére számít 2018-tól 2026-ig az Európai Bizottság. A közelmúltban megjelent elemzésük szerint a közösség sertéshústermelése, ha összegzik a tavalyi adatokat, akkor az előzetes várakozások szerint 23,6 millió tonnát mutathat a mérleg, ami több mint egy százalékos növekedés 2015-höz képest.
Az előrevetítés szerint a kibocsátás 23,9 millió tonna körül alakulhat 2026-ban, ami 2,5 százalékkal haladná meg a 2015. évi mennyiséget. Az unió sertéshúsexportja 24 százalékkal bővülhet az idén az előző évihez képest, és meghaladhatja a 2,7 millió tonnát. Becslések szerint a tavalyi és az idei sertéshúsimport 13 ezer tonna körül alakulhat. Ezt követően évente 17-19 ezer tonna sertéshús behozatalára számítanak a szakértők. A közösség sertéshúsfogyasztása előreláthatóan nem változik számottevően a következő tíz évben a 2015. évi volumenhez képest. Az egy főre jutó sertéshúsfogyasztás a régi tagországokban 31,2 kilogramm, míg az új tagországokban 34,5 kilogramm körül alakulhat a következő évtized közepén. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
Helyi gyártókkal lépne az uniós piacra a Temu
Egyre nagyobb hullámokat vet a Temu térnyerése Európában – most…
Tovább olvasom >Nagymértékű visszaesés az élő sertés külkereskedelmében
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 26,9 százalékkal 8,5 ezer…
Tovább olvasom >Az Európai Bizottság engedélyezte a géntechnológiával módosított szójabab behozatalát az EU-ba
Az Európai Bizottság engedélyezte a géntechnológiával módosított szójabab uniós behozatalát,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Veszélyben az élelmiszerbiztonság? Magyarország nem támogatja a Mercosur-egyezményt
Komoly aggodalmakat fogalmazott meg Nagy István agrárminiszter az EU és…
Tovább olvasom >Hasít a bevásárlóturizmus
Magyarországon 2024-ben az élelmiszerek ára az uniós átlag 94,8%-át érte…
Tovább olvasom >