Európában a sertéslétszám gyarapodásával számolnak
Az Európai Unió sertéshústermelésének lassú, de folyamatos növekedésére számít 2018-tól 2026-ig az Európai Bizottság. A közelmúltban megjelent elemzésük szerint a közösség sertéshústermelése, ha összegzik a tavalyi adatokat, akkor az előzetes várakozások szerint 23,6 millió tonnát mutathat a mérleg, ami több mint egy százalékos növekedés 2015-höz képest.
Az előrevetítés szerint a kibocsátás 23,9 millió tonna körül alakulhat 2026-ban, ami 2,5 százalékkal haladná meg a 2015. évi mennyiséget. Az unió sertéshúsexportja 24 százalékkal bővülhet az idén az előző évihez képest, és meghaladhatja a 2,7 millió tonnát. Becslések szerint a tavalyi és az idei sertéshúsimport 13 ezer tonna körül alakulhat. Ezt követően évente 17-19 ezer tonna sertéshús behozatalára számítanak a szakértők. A közösség sertéshúsfogyasztása előreláthatóan nem változik számottevően a következő tíz évben a 2015. évi volumenhez képest. Az egy főre jutó sertéshúsfogyasztás a régi tagországokban 31,2 kilogramm, míg az új tagországokban 34,5 kilogramm körül alakulhat a következő évtized közepén. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
Az EU 140 millió eurót fektet generatív mesterséges intelligencia bevezetésére az agrár-élelmiszeriparban is
Az Európai Bizottság négy új pályázati felhívást tett közzé a…
Tovább olvasom >EU irányelv: jövőre megtudhatjuk, mennyit keresnek a kollégáink
A bérek átláthatóságára kidolgozott európai uniós irányelv célkitűzéseit 2026. június…
Tovább olvasom >GKI elemzés: A kereskedelemben 6-szor gyorsabban nőtt a termelékenység 2010 óta, mint a feldolgozóiparban
A nemzetgazdasági ágazatok munkatermelékenységet vizsgáló sorozatunk harmadik részeként a feldolgozóipar…
Tovább olvasom >További cikkeink
BCSDH: fokozni kell az erőfeszítéseket a klímavédelem terén
A BCSDH és a Deloitte legfrissebb klímavédelmi felmérése szerint a…
Tovább olvasom >Árrésstop árnyékában: így alakulnak a húsvéti bevásárlás költségei 2025-ben
Az idei húsvéti bevásárlási szezon igazi meglepetése nem a csokinyúl…
Tovább olvasom >Innovatív gombafehérjés desszerteket fejlesztett az Eroski
A spanyol Eroski áruházlánc a catering terén vezető Ausolannal, az…
Tovább olvasom >