Európában elsőként Nagy-Britanniában engedélyezték a sejttenyésztett húst állateledelként
Nagy-Britanniában engedélyezték a laboratóriumi hús állateledelként való felhasználását, így ez az első olyan ország Európában, ahol ilyen termékeket lehet majd vásárolni.
A brit szabályozó hatóságok engedélyezték a brit Meatly startup cég laboratóriumi húsának felhasználását állateledelben, és az első adag sejttenyésztett csirkehúst már idén árusíthatják az állatkereskedésekben – számolt be a The Telegraph.
A sejttenyésztett állateledelt, amely állati sejtekből növesztett húst használ, kezdetben kutyatápban fogják felhasználni, és már átesett kutyák ízlelési tesztjein.
A Meatly vezérigazgatója és társalapítója, Owen Ensor a lapnak elmondta:
– A Brexit lehetőséget teremtett, az EU-ból való kilépés miatt mind jogilag, mind pedig kormányzati szempontból. Nagy a lelkesedés az innovatív megoldások iránt, és úgy gondolom, hogy ez a jelenlegi kormánnyal is folytatódni fog.
A márka most azt tervezi, hogy technológiáját más vállalatoknak is licencbe adja, amelyek felhasználhatnák azt emberi fogyasztásra szánt hús előállítására.
Bár a kutatók megkérdőjelezték a laboratóriumi hús környezeti hatását, Ensor azt állítja, hogy a sejttenyésztett hús „drámaian fenntarthatóbb”, mint a piacon kapható hús.
Grocery Gazette
Kapcsolódó cikkeink
Kedvenckényeztetés okosabban
Újra nő az állateledelek piaca, a gyártói márkák megint erősödni…
Tovább olvasom >Megduplázódhat a vegán állateledelek globális piaca 2034-re
Egyre több gazdi ismeri fel a növényi alapú étrend előnyeit…
Tovább olvasom >AM: az élelmiszertermelést nem lehet elválasztani a termőföldtől
A műhús egy csinálmány, mi pedig ragaszkodunk ahhoz, hogy az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >