Európában a britek pazarolják el a legtöbb ételt
Európában a brit háztartások pazarolják el messze a legtöbb ételt, hetente csaknem hat kilogramm élelem végzi a kukában. Ez a szigetország csaknem 64 millió lakosát tekintve naponta egy doboz babkonzerv súlyát jelenti csütörtökön megjelent számítások szerint.
Az Európai Unióban évente 22 millió tonna étel megy veszendőbe, noha ennek 80 százaléka megmenthető lenne – világított rá egy kutatás. A brit háztartások évi 12 millió fontot dobnak ki az ablakon a kukába szórt étellel, ez családonként évi 480 font (210 ezer forint) – írta a The Daily Telegraph című lap.
A kutatás szerint több mint kétmillió tonna élelem azért kerül a szemétbe, mert az emberek túl nagy mennyiséget főznek, három tonna étel pedig azért, mert lejár a szavatossági ideje.
A jelentés szerint a hulladék túlnyomó része gyümölcs, zöldség, de gabonapehelyből is sok végzi a kukában. A gyümölcs és a zöldség rendszerint csak rövid ideig felhasználható, és van, hogy nem használják el őket, ezért kerülnek a szemétbe.
Környezetvédelmi szempontokból a hús jelenti azonban az igazi gondot: már az előállítása is sokkal több erőforrást igényel, mint a gyümölcs- és zöldségtermesztés, így a legkisebb kidobott mennyiség is nagy pazarlást jelent – fogalmazott Davy Vanham, az Európai Bizottság kutatóközpontjának (Joint Research Centre) vezető tudósa.
Az élelmiszerpazarlásról az Environmental Research Letters című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány brit, holland, dán, finn, német és román adatokat elemzett. Vanham szerint a túl nagy elővigyázatossággal meghatározott lejárati dátumok és a szükséges mennyiség nem megfelelő felmérése nagyban hozzájárul a pazarlás mértékéhez. Sok étel még fogyasztható, amikor a szavatossági idő lejárta miatt kidobják – vélekedett.
A tudós szerint ismeretterjesztéssel lehetne tenni az élelmiszerrel való takarékoskodásért. „Jó lenne, ha ezt is tanítanák az iskolában” – mondta.
A szakember szerint kollégáival megfigyelték, hogy ott, ahol kevesebb pénzből élnek az emberek, jóval kevesebb élelmiszert pazarolnak el. (Pietsch Judit, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Két és fél évi mélyponton a brit infláció
Két és fél évi mélypontra lassult az éves brit infláció…
Tovább olvasom >Idén már 7 millió forinttal segíti a Generali EnterPRIZE programja a fenntartható vállalkozásokat
A Generali Csoport és az olasz SDA Bocconi közös, 2023-as felméréséből (melyben több mint 1000…
Tovább olvasom >A magyarok kedvenc nyaralóhelye komoly veszélyben van
A Kanári-szigeteken élő aktivisták és környezetvédők aggódnak a turizmus negatív…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hullámok a cégtrendben – a felszámolások és cégalapítások változó arcai
Csökkenő megszűnések mellett is csökkenő cégszámok a cégtrendben. A cégalapítási…
Tovább olvasom >IGD: A retail média és a hatékonyságnövelés fontos lesz 2024-ben
Az alábbi cikkünkben azt az IGD nemrégiben megjelent előrejelzésében felvázolt öt…
Tovább olvasom >Óvatosan, de tudatosan terveznek a hazai vállalkozások – VOSZ Barométer üzleti hangulatelemzés – 2024. I. negyedév
A bizonytalanság továbbra is erősen érezhető a hazai vállalkozások üzleti…
Tovább olvasom >