Európában a britek pazarolják el a legtöbb ételt
Európában a brit háztartások pazarolják el messze a legtöbb ételt, hetente csaknem hat kilogramm élelem végzi a kukában. Ez a szigetország csaknem 64 millió lakosát tekintve naponta egy doboz babkonzerv súlyát jelenti csütörtökön megjelent számítások szerint.
Az Európai Unióban évente 22 millió tonna étel megy veszendőbe, noha ennek 80 százaléka megmenthető lenne – világított rá egy kutatás. A brit háztartások évi 12 millió fontot dobnak ki az ablakon a kukába szórt étellel, ez családonként évi 480 font (210 ezer forint) – írta a The Daily Telegraph című lap.
A kutatás szerint több mint kétmillió tonna élelem azért kerül a szemétbe, mert az emberek túl nagy mennyiséget főznek, három tonna étel pedig azért, mert lejár a szavatossági ideje.
A jelentés szerint a hulladék túlnyomó része gyümölcs, zöldség, de gabonapehelyből is sok végzi a kukában. A gyümölcs és a zöldség rendszerint csak rövid ideig felhasználható, és van, hogy nem használják el őket, ezért kerülnek a szemétbe.
Környezetvédelmi szempontokból a hús jelenti azonban az igazi gondot: már az előállítása is sokkal több erőforrást igényel, mint a gyümölcs- és zöldségtermesztés, így a legkisebb kidobott mennyiség is nagy pazarlást jelent – fogalmazott Davy Vanham, az Európai Bizottság kutatóközpontjának (Joint Research Centre) vezető tudósa.
Az élelmiszerpazarlásról az Environmental Research Letters című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány brit, holland, dán, finn, német és román adatokat elemzett. Vanham szerint a túl nagy elővigyázatossággal meghatározott lejárati dátumok és a szükséges mennyiség nem megfelelő felmérése nagyban hozzájárul a pazarlás mértékéhez. Sok étel még fogyasztható, amikor a szavatossági idő lejárta miatt kidobják – vélekedett.
A tudós szerint ismeretterjesztéssel lehetne tenni az élelmiszerrel való takarékoskodásért. „Jó lenne, ha ezt is tanítanák az iskolában” – mondta.
A szakember szerint kollégáival megfigyelték, hogy ott, ahol kevesebb pénzből élnek az emberek, jóval kevesebb élelmiszert pazarolnak el. (Pietsch Judit, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Fenntarthatóság a polcon – Mit gondolnak a vásárlók a csomagolásról és a környezetvédelemről?
A környezettudatosság egyre fontosabbá válik a mai világban, és a…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligenciával csökkenti az élelmiszer-pazarlást a Carrefour Belgiumban
A Carrefournak nap mint nap 40 000 lejáratközeli árucikket kell…
Tovább olvasom >Az AI segítségével csökkenti az élelmiszerpazarlást a Carrefour Argentínában
A Carrefour Argentina mind a 640 áruházában bevezette a Wasteless…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gyengén indult az ősz a kiskereskedelemben
Az előző havi, augusztusi adatokhoz viszonyítva nem indult jól az…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligenciával szűri ki az Amazon a hibás termékeket szállítás előtt
Az Amazon „Project P. I.” modellje (a P. I. a private investigator, azaz…
Tovább olvasom >Szkeptikusak a fogyasztók a vállalatok fenntarthatóságával kapcsolatban
2022 óta folyamatosan növekszik a vállalatok fenntarthatóság terén mutatott érettsége.…
Tovább olvasom >