Nő a régióban az Eurofins csoport piaci jelenléte

Dátum: 2018. 03. 02. 10:40

2018. január 11-én a gyulai székhelyű Food Analytica Kft. csatlakozott a világ vezető élelmiszer-analitikai laboratórium­-hálózatához, a luxemburgi székhelyű Eurofins csoporthoz. Az együttműködésnek köszönhetően az Eurofins csoport a magyar élelmiszer-analitikai piac meghatározó szereplőjévé válik.

Az Eurofinst 1987-ben Franciaországban alapították, a családi vállalkozás kezdetben borok eredetiségvizsgálatával foglalkozott. Harminc év alatt a világ vezető élelmiszer-analitikai és agrokémiai laborhálózatává váltak, 42 országban 30 ezer munkatársat foglalkoztatnak, 400 laborban 150 ezer alkalmazott analitikai módszert végeznek.

Az Eurofins az élelmiszerek és takarmányok analitikai vizsgálata céljára laboratóriumok és kompetencia-központok globális hálózatát építette fel 42 országban, több mint 30 000 munkatárssal. A vállalat bevétele mostanra átlépte a 3 milliárd eurós határt. Tevékenységüknek köszönhetően egy kézben összpontosulnak az egyszerű kémiai és mikrobiológiai vizsgálatok, a tápanyagvizsgálatok, szermaradványok és szennyeződések, nyomelemek vizsgálatai, molekuláris biológiai módszerek, allergénvizsgálatok, valódisági és származási igazolások, illetve további elemzési módszerek.

Az Eurofins három éve az osztrák cég fiók­telepén keresztül kezdte el magyarországi tevékenyégét. 2016-ban alapították a magyar vállalkozást Eurofins Élelmiszer Analízis Magyarország Kft. néven, azzal a céllal, hogy a térségben növeljék piaci jelenlétüket. Terveik között szerepelt egy laboratórium építése is, de mivel rátaláltak az önálló laboregységekkel rendelkező Food Analytica Kft.-re, elvetették ezen szándékukat.

– Jogi értelemben valóban felvásárlás történt, azonban az Eurofins csoport esetén ez nem beolvasztást jelent, egy decentralizált szervezet jön létre, a gyulai cégnek megmarad a helyi vezetése, velük közösen dolgozzuk ki a jövőbeni növekedési terveket – avat be Kishonti Alex, az Eurofins Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzáteszi: kiemelkedően vonzó volt számunka dr. Ábrahám Csaba, a Food Analytica Kft. ügyvezetőjének szakmai és pénzügyi felkészültsége, és nagyon örülünk annak, hogy a piac legnagyobb és legjobb felszereltségű laboratóriumával tudtunk együttműködésre lépni Magyarországon. Ez jelentős mozzanat a vállalat működésében, hiszen ezáltal beléphetünk a régiós piacra, és együttesen dolgozzuk majd ki a terjeszkedés és növekedés további fázisait.

Adrian Kis, az Eurofins regionális igazgatója,
dr. Ábrahám Csaba, a Food Analytica Kft. ügyvezetője és Kishonti Alex, az Eurofins Kft. ügyvezető igazgatója

A Food Analytica 12 éves működése alatt néhány tíz négyzetméteres, pár főt foglalkoztató laboratóriumból Magyarország egyik piacvezető szereplőjévé vált. A fejlődés ezen időszak alatt töretlen volt a hazai, majd a román piacon is.

A cég jelenleg Közép-Kelet-Európa egyik legmodernebb eszközhátterével és vizsgálati módszereivel rendelkező laboratóriuma, amely átfogó szolgáltatásokat kínál az élelmiszer- és takarmányanalitika területén. Mintavétel, mikrobiológia, tápérték-, allergén- vagy molekuláris biológiai vizsgálatok, gabonaminősítés mellett környezetvédelmi vizsgálatok területén is széles portfólióval rendelkezik. A cég mintegy 90 munkatársat foglalkoztat 4 laboratóriumi egységben Délkelet-Magyarországon. 2016-ban árbevétele az előző évinél 10 százalékkal magasabbra, 843,6 millió forintra nőtt, adózott eredménye pedig 182,5 millió forint volt. 2017-re 12 százalékkal tudták növelni az árbevételüket, amely így elérte a 950 millió forintot, adózott eredményük pedig 250 millió forint körül alakult.

– Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy egy ilyen jelentős hálózathoz csatlakozhattunk, izgalmas kihívásként tekintünk az előttünk álló feladatokra, amelyek között elsőként szerepel az informatikai rendszerek egységesítése, valamint a cég bekapcsolása a „nemzetközi vérkeringésbe” – tájékoztat dr. Ábrahám Csaba, a Food Analytica Kft. ügyvezetője.

A vállalat első embere úgy véli, mostanra érték el az önerőből megvalósítható fejlődés határát, ezért tartja kiváló lehetőségnek a csatlakozást az Eurofinshez. (x)