Éttermi no-show
A német DEHOGA éttermi szövetség felmérést végzett tagjai körében a foglalás ellenére az étteremben meg nem jelenő vendégek problémájának – azaz az éttermi szakzsargonban now-shownak nevezett jelenségnek – témájában.

Egyelőre kevesen kérdnek díjat a meg nem jelenésért
A kérdőívben megkérdezettek háromnegyede mondja, hogy az utóbbi időben a jelenség mértéke növekszik – foglalta össze a VIMOSZ hírlevele. A német kollégák azt tapasztalják, hogy egyes vendégek azonos időpontra több foglalást is tesznek és csak az utolsó pillanatban döntik el, melyiket veszik igénybe. A vendégek meg nem jelenése, illetve a bejelentett vendégszám csökkenése költségproblémákat okoz, mivel a személyzeti tervezés és a nyersanyagbeszerzés meghaladja a ténylegesen igényeltet. A felmérésben válaszadók 78,3%-a azt jelezte, hogy közel 10% a forgalmukból az ilyen típusú kiesés, míg a maradék 21,7% 10% fölötti forgalomkiesést jelzett. A jelenség tömegesedése odavezetett, hogy az érdekeltek 35%-a már küld telefonos vagy e-mailben történő figyelemfelhívást, emlékeztetve bizonyos foglalással járó kötelezettségekre is. Míg az üzletek 11,1%-a már meg nem jelenési díjat számol fel, 7,1%-uk előfizetést kér, 4% pedig foglaláskor a hitelkártya adatokat regisztrálja.
Tudomásunk szerint az USA-ban elegánsabb éttermek az elmúlt években egyre gyakrabban kérnek – jogilag foglalóként kezelt, azaz vissza nem kérhető – előleget asztalfoglaláskor.
Kapcsolódó cikkeink
Német megoldások a vendéglátás munkaerő-problémáinak kezelésére
A Szövetségi Statisztikai Hivatal által közölt előzetesen becsült adatok szerint…
Tovább olvasom >Hulladékszabályozás Európában
Az Európai unió megjelentette a csomagolási anyagok és csomagolási hulladék…
Tovább olvasom >Decemberben romlottak a turisztikai cégek kilátásai
A Turizmus konjunktúra index (tki) tavaly decemberben mínusz 22 ponton állt, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mi újság a konyhában?
Mivel kerüljön közel meglévő és potenciális ügyfeleihez a nagy médiazajban…
Tovább olvasom >Gömbből a henger – A nap képe
Nem sokat változtat a fagylaltozás élményén a hengereket formáló fagylaltadagló…
Tovább olvasom >