Étterem-újranyitás – érvek pro és kontra

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2020. 04. 24. 08:26

A koronavírus-járvány a korlátozó intézkedéseknek és azok nagy mértékű betartásának köszönhetően jelenleg lefojtott szakaszában van, ez azonban hosszú távon nem tartható fent – írja a.portfolio.hu –, ezért a legfontosabb kérdés: merre tovább a mostani helyzetből, mi alapján döntsön a kormány. Az epidemiológiai modellszámítások azt mutatják: a szigorú intézkedések enyhítésével azonban nagyon óvatosan kell bánni.

Ugyanakkor a gazdaságnak is működnie kellene. Az enyhítések és szigorítások tehát törvényszerűen hullámokban fognak érkezni a megfelelő gyógyszerek teljes elterjedéséig. A járvány egyik legnagyobb vesztesének tekinthető vendéglátás számára – tevékenységének jellegénél fogva – ez a folyamat is a végletekig megnehezíti a talpra állást.
A szakma a túlélés különböző formáit alkalmazva próbálja túlélni a válságot, és a többség a mielőbbi nyitást várja, kerül, amibe kerül.

Franciaországban például – olvastuk a hvg.hu-n – , az elnökhöz intézett közleményt tettek közzé a Le Figaróban vezető séfek: az éttermek részleges kinyitását követelik a vendéglátóipar válságos helyzete miatt. Ígérik, hogy garanciákat is vállalnak a szigorú egészségügyi szabályok betartására, és az asztalok elhelyezésénél gondoskodna a vendégek egymástól távol tartására.

Május közepe felé tervezik Olaszországban is a vendéglátóhelyek fokozatos újra nyitását – ugyancsak megfelelő(?) biztonsági intézkedések betartása mellett. Hasonlóak a tervek Spanyolországban. A 444.hu Andoni Luis Aduriznak, a világhírű Mugaritz étterem tulajdonosának interjúját idézi az El Paísból, szerinte náluk az éttermek 20 százaléka el fog tűnni, és a járvány alapvetően megváltoztatja, felülírja eddigi szokásainkat. Az oldal terjedelmes cikkben magyar vendéglátósok véleményét is összegyűjti.

Kapcsolódó cikkeink