Erzsébet-utalvány: brüsszeli támogatást kaphatnak a nemzetközi láncok

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 16. 12:08

A Népszabadság brüsszeli forrásokból úgy tudja, hogy az Európai Bizottság szakértői nemrég felvilágosítást kértek a magyar hatóságoktól az Erzsébet-utalványokkal kapcsolatban.

A brüsszeli testület azután fordult a magyar hatóságokhoz, hogy panasz érkezett egyes piaci szereplőktől. A Népszabadság információi szerint a bejelentők azt kifogásolták a bizottságnak írott levelükben, hogy az utalványos rendszer üzemeltetésével megbízott hatóságok diszkriminatív gyakorlatot folytatnak, és ezzel a nemzetközi hátterű áruházláncokat lényegében kizárták az elfogadóhelyek közül.

Tény, hogy az MNÜA, illetve cége, a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft. eddig egyetlen külföldi tulajdonban lévő áruházlánccal sem kötött szerződést, míg a hazai láncokkal (CBA, Coop, Reál, Arzenál) már tavaly aláírták a megállapodásokat. Az MNÜA azóta többször is úgy nyilatkozott, hogy tárgyal a hipermarketekkel is, amelyek képviselői azonban korábban úgy nyilatkoztak: az alapítványnál, illetve a NÜSZ-nél gyakran nem is reagáltak a megkereséseikre.

Az utóbbi időben azonban valami megváltozott, a Népszabadság egymástól független forrásokból is úgy értesült, hogy több külföldi áruházlánc képviselői is tárgyalóasztalhoz ültek a MNÜA vezetőivel. Nem elképzelhetetlen, hogy ez összefüggésben van az időközben elindult uniós vizsgálódással.

Piaci híresztelések szerint a hipermarketek eddig azért sem tudtak szerződést kötni az Erzsébet-utalványról, mivel a NÜSZ teljesen más felhasználási feltételeket kínált a hazai láncoknak és mást a nemzetközieknek. A hazai láncoktól ugyanis – úgy tudni – háromszázalékos jutalékot kért az utalványforgalmazó, míg tavaly azoktól a hipermarketektől, amelyekkel szóba állt, hatszázalékost.

Az Erzsébet-utalvány általános szerződési feltételei (ÁSZF) között csak az szerepel, hogy az elfogadóhelyek az utalványos forgalom hat százalékát kell hogy átengedjék a forgalmazónak az utalványok elszámolásánál mint beváltási jutalékot, amiről a kereskedők úgy tartják, hogy a jelenlegi piaci feltételek mellett a hatszázalékos jutalék lényegében kigazdálkodhatatlan. Ugyanakkor úgy hírlik, tavaly a hazai láncok korábban még háromszázalékos jutalékért kapták meg az Erzsébet-utalvány elfogadásának jogát – az ellentmondás azzal oldható fel, hogy az utalvány honlapján tegnap látható ÁSZF szerint a feltételek február 25-én lépnek majd hatályba.

A tét nem kicsi: becslések szerint ugyan a korábbi évekhez képest felére csökkent a cafeteriapiac, mintegy 150 milliárd forintra, azonban ez így is igen jelentős tételt jelent az áruházak forgalmában, nem beszélve arról, hogy a boltba utalvánnyal érkező vásárló mást is tesz a kosarába, így az utalványos forgalom irányításával igen jelentős forgalmat tudnak becsatornázni a kereskedők – közli a Népszabadság Online (Batka Zoltán, Zalán Eszter).

Kapcsolódó cikkeink