Értéknövelő újrahasznosítással a fenntartható élelmiszertermelésért: bemutatkozott a Secontaste és a Cseles
Az élelmiszeripar egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, és ennek egyik fontos eleme az értéknövelő újrahasznosítás, amely a hulladékból készít minőségi termékeket. Dalmadi Júlia, a Secontaste alapítója a Brancsközösség sajtóeseményén bemutatta, hogyan lehet a sörgyártás melléktermékéből, a sörtörkölyből emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszert előállítani. A vállalkozás krékereit sörkorcsolyaként kínálják, amely innovatív példa az upcycled élelmiszerek piacán – írja az Agrárszektor.
Dalmadi hangsúlyozta, hogy a Brancsnál futó közösségi finanszírozási kampányuk nemcsak új vásárlókat hozott, de együttműködést is lehetővé tett kézműves sörfőzdékkel. A kampány során lehetőség nyílt a termékek tesztelésére és a boltok polcaira való bekerülésre is. A jövőbeli tervek között szerepel új kollaborációk létrehozása, valamint a külföldi piacok felé való nyitás, különösen Csehországban, ahol nemrég mutatták be Európa első upcycled élelmiszerkategóriáját.
Hasonlóan sikeres történetet osztott meg Marton Bálint, a Cseles társalapítója is. A cégük felnőtteknek szánt alkoholos szörpöt gyárt, amelyet szintén a Brancson keresztül indítottak el. Marton kiemelte, hogy a közösségi finanszírozás segített felmérni a fogyasztói igényeket, és az online kereskedelem mostanra forgalmuk jelentős részét adja. A jövőben a hazai piacokra fókuszálnak, de már külföldi szállítmányok is útnak indultak, például Costa Ricába.
Mindkét vállalkozás példát mutat arra, hogyan lehet hulladékból innovatív, fenntartható termékeket létrehozni, és hogyan lehet a közösségi finanszírozás segítségével sikerre vinni egy jó ötletet.
Kapcsolódó cikkeink
Nem a piac vezérli elsősorban a zöld vállalati döntéseket itthon
A hazai vállalatok fenntarthatósági stratégiáit és beruházásait legerősebben nem piaci…
Tovább olvasom >Európa éléskamrája sivataggá válhat
Spanyolország mára Európa vezető zöldség- és gyümölcstermelője lett, de agrársikereit…
Tovább olvasom >K&H fenntarthatósági index: több a jó szándék, de a tettek még váratnak magukra
A 300 millió forintnál nagyobb árbevételű hazai vállalatok körében végzett…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >