Értékben plusz, mennyiségben mínusz

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 19. 00:38

Értékben 7 százalékkal nőtt a sajt kiskereskedelmi eladása 2010. március–2011. februárban, az előző hasonló időszakhoz viszonyítva. Az éves piac mérete több mint 70 milliárd forint. Mennyiséget tekintve -1 százalékos változást regisztrált a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe.

A bolti eladásból a kereskedelmi márkák piacrésze az említett időszakban – értéket tekintve – 28 százalék, ami 2 százalékpont növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Hipermarketre jut a sajt értékben mért kiskereskedelmi forgalmából 38 százalék, a legutóbbi kumulált év adatai szerint. Hasonló vagy nagyobb mértékű koncentrációt kevés más kategóriánál látunk; ilyen például a bitter, a pezsgő, a gabonapehely-szelet vagy a majonéz.

Hasonlóan magas a főleg szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401–2500 négyzetméteres csatorna piacrésze, értékben 39 százalékos fontossággal bír az elmúlt egy év adatai alapján.

Ez azt jelenti, hogy a 400 négyzetméteres és nagyobb üzletek viszik el a sajt bolti forgalmának 77 százalékát.

Ami a sajt szegmenseit illeti, a 2010. március–2011. februári adatok tükrében megállapítható: Mennyiségben a legerősebb, félkemény szegmens piaci pozíciója veszített fontosságából 4 százalékpontot, ezzel párhuzamosan több kisebb szegmens valamelyest erősödött. A második legnagyobb szegmens, a kördobozos sajtok fontossága stabil maradt az értékbeni eladásokat vizsgálva, a teljes piac eladásainak 10 százaléka esik rá. n

Mile Gabriella

Kapcsolódó cikkeink