Erőteljesen fel kell lépni a kockázatos baromfiimport ellen
Nem jöhet létre az Európai Unió és a dél-amerikai MERCOSUR-országok közötti szabadkereskedelmi megállapodás, amíg az újabb brazil húsbotrányt a hatóságok ki nem vizsgálják – húzta alá Erdős Norbert európai parlamenti képviselő, aki az ügyben több írásbeli kérdést is feltett az Európai Bizottságnak. A Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint fel kell lépni az élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő dél-amerikai baromfihúsok importja ellen, mert a behozatal az uniós baromfiágazatot és a fogyasztókat egyaránt veszélyezteti.
Több írásbeli kérdést is feltett Erdős Norbert néppárti képviselő az Európai Bizottságnak annak nyomán, hogy a közelmúltban folytatódott az eddig is nagy port kavart brazil húsbotrány. A nemzetközi híradások szerint többek között fennáll a gyanú, hogy brazil laboratóriumok szándékosan szalmonellás ügyeket tussoltak el, ezért a brazil hatóságok a közelmúltban újabb vizsgálatokat indítottak.
Az Európai Bizottság nem köthet semmilyen szabadkereskedelmi megállapodást a brazilokkal, amíg a húsbotránnyal kapcsolatos ellenőrzések be nem fejeződnek, illetve a dél-amerikai ország teljes körű garanciát nem nyújt arra, hogy az onnan származó baromfitermékek megfelelnek az uniós szabályoknak – húzza lá írásbeli kérdéseiben Erdős Norbert. A képviselő egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy az eddigi információk szerint Brüsszel a tervezett EU-MERCOSUR megállapodás részeként 100 ezer tonna baromfihús vámmentes behozatalát engedélyezné Brazília és Argentína számára.
Erdős Norbert szerint a Brüsszelben beütemezett szabadkereskedelmi megállapodások az uniós baromfiágazatban összességében 1,5-3 százalékos termeléscsökkenést eredményeznének. A harmadik országok baromfitermelői ráadásul az EU-piacon indokolatlan versenyelőnyt élveznének, mert nem tartják be az uniós gazdálkodók számára kötelező, jelentős többletköltségekkel járó előírásokat.
A Baromfi Termék Tanács egyetért azokkal a felvetésekkel, amelyeket Erdős Norbert írásbeli kérdései tartalmaznak. A BTT szerint határozottan fel kel lépni az ellen, hogy a kifogásolható minőségű dél-amerikai baromfihúsok az uniós piacon megjelenhessenek. Az élelmiszer-biztonsági és egyéb kockázatok miatt e termékek a fogyasztókra és az uniós baromfiágazati szereplőkre egyaránt veszélyt jelentenek – húzza alá a BTT.
Kapcsolódó cikkeink
Az antibiotikum-rezisztencia terjesztéséért felelős DNS-szakaszt azonosítottak a szalmonellában
A szalmonellabaktérium két olyan DNS-szakaszát azonosították az Agrár-biotechnológia és precíziós…
Tovább olvasom >Magyarország 20 éve az EU-ban: hogyan változott a lakosság fogyasztása?
2004. május 1-én tíz új állam csatlakozott az Európai Unióhoz,…
Tovább olvasom >Egyre nagyobb kihívás a fenntarthatóság az élelmiszerbiztonságban
Az agrártárca kiemelten kezeli az élelmiszercsomagolás és a fenntarthatóság közötti…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hét trend, amely 2024-ben az in-store marketingre és a kereskedelmi dizájnra hatással lesz
A fogyasztók figyelmének megragadása és megtartása évről évre egyre nehezebbnek tűnik.…
Tovább olvasom >2024 a kihívások éve a dohányipar és dohány-kiskereskedelem számára
A gazdasági nehézségek ellenére várhatóan növekedett a dohány-kiskereskedelem éves árbevétele…
Tovább olvasom >Megjelent a Trade magazin legújabb száma!
A digitális verzió ezúttal is bővített formában jelent meg, és olvasható a levél…
Tovább olvasom >