Erősödött a drogéria pozíciója

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 11. 03. 10:29

A papírpelenka a Nielsen által mért hetven háztartási vegyi áru és kozmetikum harmadik legnagyobb forgalmú kategóriája, mosószer és toalettpapír után.

drogPT_Babaapol01_opt

Bolti eladása értékben 5, mennyiségben 4 százalékkal emelkedett idén az első félév során, a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva. Így a hathavi piac mérete közeledik 10 milliárd forinthoz. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe.


Erősen koncentrált az eladás, miközben a bolttípusok súlya átrendeződik: A drogéria vitte el a teljes bevétel 47 százalékát az első hat hónap alatt; ez 4 százalékponttal több mint egy évvel ezelőtt. A hipermarket 34 és a szupermarketet, valamint diszkontot magában foglaló 401–2500 négyzetméteres csatorna 16 százalékos mutatója 2-2 százalék csökkenést jelent.

Értékben is, mennyiségben is két számjegyű növekedést ért el a babatörlő kendő kiskereskedelmi eladása az idei első hat hónap alatt; 11, illetve 13 százalékkal, tavaly január–júniushoz. Így a piac féléves mérete közel 3 milliárd forint.

Szintén koncentrált az eladás. A drogéria és a hipermarket elviszi a teljes forgalom 70 százalékát, az idei első félévi adatok szerint, a tavalyi első félévhez hasonlóan. Figyelemre méltó, hogy a 401–2500 négyzetméteres szegmens részaránya 22-ről 21 százalékra csökkent, míg az 51–200 négyzetméteres boltoké 4-ről 5 százalékra emelkedett.

Babahintőporral mintegy 140 millió forint bolti forgalmat ért el a kiskereskedelem idén január–június között. Értékben ez 8 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi hasonló periódusban, mennyiséget tekintve mínusz 11 százalékot regisztráltunk.

Itt is a drogéria piaci pozíciója a legerősebb: piaci részesedése érték szempontjából 40-ről 41 százalékra emelkedett.

Babaolajból a forgalom 100 millió forint felett mozgott a legutóbbi két első félév alatt. Értéket tekintve 3 százalékos csökkenést regisztrált a Nielsen, mennyiség szempontjából pedig mínusz 7 százalékot.

Ebben a kategóriában a drogéria részaránya, szintén értékben 51 százalékról 50-re csökkent, egyik félévről a másikra.

Kapcsolódó cikkeink