Erős japánok Magyarországon

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 04. 26. 19:29

Európa-szerte – ahogy nálunk is – egyre népszerűbb az ázsiai gasztronómia. A kínaiak után sorra nyílnak a japán, thai és indiai konyhát képviselő éttermek, nő az igény az egzotikus ízekre! Az ételek mellett a keleti spiritek is szép számmal érkeznek hazánkba, amelyek közül is a japán italokra a legnagyobb a kereslet.

Míg korábban a japán szesz elsősorban a sakét jelentette a nyugati részeken, az elmúlt 2 évtizedben a japán whiskyk meghódították a világot; sorra nyerik a versenyeken a díjakat, és ma már külön kategóriát képviselnek a szegmensben – méghozzá az utóbbi 3-4 évben az egyik legmarkánsabban fejlődőt. A legnagyobb főzdéket Japánban a Suntory (2014 óta Beam Suntory) tulajdonolja, ők nyitották az első lepárlót, a Yamazakit is 1923-ban. A százéves kitartó fejlesztő munkának köszönhetően ma olyan párlatokkal kényeztetik Európát is, mint a Toki, a Chita vagy a Hibiki. Ezeket a skót füstös whiskykkel szemben lágy, virágos, gyümölcsös ízjegyek jellemzik, így azok is bátran ismerkedhetnek velük, akik csak most ismerkednek a whiskyk világával.

A whiskyk mellett a japánok a rájuk jellemző precizitással nyúltak hozzá a különböző szeszekhez. A nálunk is folyamatosan növekvő gin kategória szerelmeseinek örömére sorra érkeznek a japán ginek is. Ezeket természetesen „japánul” fűszerezik, a Suntory Roku gint például a japán cseresznyefa virága és levele, kétféle zöld tea, sansho bors, valamint a japán citrus, a yuzu ízesíti.

A szigetországban persze a vodka is különleges karakterű, a 100%-ban rizsalapú Haku például édeskés ízvilágú, lágysága a lepárlást követő bambuszszenes szűrésnek is köszönhető.

A prémiumizáció és a változatosság igényének trendje, a fogyasztók kíváncsisága itthon is jó alapot teremt a japán italkülönlegességek sikeréhez. //

Kapcsolódó cikkeink