Erős japánok Magyarországon
Európa-szerte – ahogy nálunk is – egyre népszerűbb az ázsiai gasztronómia. A kínaiak után sorra nyílnak a japán, thai és indiai konyhát képviselő éttermek, nő az igény az egzotikus ízekre! Az ételek mellett a keleti spiritek is szép számmal érkeznek hazánkba, amelyek közül is a japán italokra a legnagyobb a kereslet.
Míg korábban a japán szesz elsősorban a sakét jelentette a nyugati részeken, az elmúlt 2 évtizedben a japán whiskyk meghódították a világot; sorra nyerik a versenyeken a díjakat, és ma már külön kategóriát képviselnek a szegmensben – méghozzá az utóbbi 3-4 évben az egyik legmarkánsabban fejlődőt. A legnagyobb főzdéket Japánban a Suntory (2014 óta Beam Suntory) tulajdonolja, ők nyitották az első lepárlót, a Yamazakit is 1923-ban. A százéves kitartó fejlesztő munkának köszönhetően ma olyan párlatokkal kényeztetik Európát is, mint a Toki, a Chita vagy a Hibiki. Ezeket a skót füstös whiskykkel szemben lágy, virágos, gyümölcsös ízjegyek jellemzik, így azok is bátran ismerkedhetnek velük, akik csak most ismerkednek a whiskyk világával.
A whiskyk mellett a japánok a rájuk jellemző precizitással nyúltak hozzá a különböző szeszekhez. A nálunk is folyamatosan növekvő gin kategória szerelmeseinek örömére sorra érkeznek a japán ginek is. Ezeket természetesen „japánul” fűszerezik, a Suntory Roku gint például a japán cseresznyefa virága és levele, kétféle zöld tea, sansho bors, valamint a japán citrus, a yuzu ízesíti.
A szigetországban persze a vodka is különleges karakterű, a 100%-ban rizsalapú Haku például édeskés ízvilágú, lágysága a lepárlást követő bambuszszenes szűrésnek is köszönhető.
A prémiumizáció és a változatosság igényének trendje, a fogyasztók kíváncsisága itthon is jó alapot teremt a japán italkülönlegességek sikeréhez. //
Kapcsolódó cikkeink
Euromonitor International 2025: A szépségipar fő trendjei
A szépségápolási és személyes higiéniai piac dinamikus növekedést mutat, amelyet…
Tovább olvasom >Prémium ízek, mentes lendület
A sörpiac prémiumizációja tovább erősödik, a fogyasztók egyre inkább a…
Tovább olvasom >Drágulhatnak a whiskyk és rumok az EU válaszlépései nyomán
Donald Trump legújabb kereskedelempolitikai lépése ismét hullámokat vet a világpiacon:…
Tovább olvasom >További cikkeink
A HoReCába menekülnek
A vendéglátásban Németországban is hiányzik a szakképzett munkaerő, sőt, már…
Tovább olvasom >Újra a csúcson a nemzetközi turizmus
Év elején kiderült, hogy 2024 új rekordéve volt a hazai…
Tovább olvasom >Akit a szakma gőze megcsapott
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja Rácz Mihály, a családi vállalkozásban…
Tovább olvasom >