Eredményes félévet zárt a GVH tudatos internet-használatra nevelő programja

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 19. 09:56

52 iskola, 175 osztályában összesen több mint 4000 diáknak tartottak tanórákat a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) munkatársai az elmúlt hónapokban a Digitális Tudatosság Program keretében. Az edukációs kezdeményezést a GVH januárban azzal a céllal indította, hogy felhívja a figyelmet az online térben a gyermekekre leselkedő veszélyekre és felkészítse a fiatalokat a tudatos internet-használatra. Az első időszak tapasztalatairól, élményeiről szól a GVH Podcast legfrissebb beszélgetése, ami már elérhető a megszokott online platformokon. A GVH programja szeptembertől folytatódik, amire már lehet jelentkezni.

Fő a tudatosság

A héten zárul a tanév, kezdődik a szünidő, így a GVH Digitális Tudatosság Programja is rövid pihenőre vonul. Az iskolai edukációs kezdeményezés hatalmas érdeklődés mellett indult el idén januárban. A versenyhatóság szakemberei országszerte 52 iskola 175 osztályának tartottak interaktív előadásokat az elmúlt félévben. A cél az volt, hogy elősegítsék a gyermekek (minél fiatalabb korban való) tudatosságának felébresztését, illetve az utánajárás és gondolkodás beindítását a digitális tér fogyasztóvédelmi kérdéseivel kapcsolatban. Ezen kívül a program célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az online térben megadott adataik jelentőségére és védelmére.

A szakemberek tapasztalatai alapján a programban résztvevő diákok nagyon nyitottak és érdeklődőek voltak, megosztották a saját tapasztalataikat is. Kiderült, hogy a 13-15 éves korosztály nagy része már önállóan vásárol bankkártyával, sokan külföldről is rendelnek termékeket. Többen találkoztak már például fiókfeltöréssel, voltak olyanok is, akiknek már emeltek le pénzt a számlájukról illetéktelenek. Ezek a tapasztalatok is megerősítették a Digitális Tudatosság Program szükségességét és jelentőségét.

A GVH Podcast legfrissebb adásában a kezdeményezés szervezői, dr. Szalatkay Judit és dr. Dorkó Dalma bemutatják a programot, beszámolnak az eddigi tapasztalatokról és az oktatási anyag tartalmáról. A beszélgetésben a szakemberek hasznos tanácsokat is megosztanak a szülőkkel és tanárokkal arról, hogy miként segíthetik a gyermekek biztonságos internethasználatát. 

 

Kapcsolódó cikkeink