Érdemes tudni:

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 05. 01. 08:00

A szirup alkotóelemei márkánként eltérnek, így némely forgalmazó a szirupot mint tisztán gyümölcsízű, természetes terméket hangsúlyozza, mások a hosszabb és színváltozás nélküli eltarthatóságot kommunikálják előnyként. Nekünk csak azt kell tudnunk, mire akarjuk használni e termékeket. A forgalmazók kávéitalreceptjei az adott szirupokhoz készülnek, amelyek összetétele, fajsúlya, fehérje- és cukortartalma különböző, ezért egy jól megkomponált italban az egyik cég terméke nem váltja ki a másikét.
Shake-eléshez például hígabb szirupot ajánlanak a szakemberek, mert az könnyebben keveredik el a többi hozzávalóval. Ha viszont azt szeretnénk, hogy a szirup látványosan lassan folyjon keresztül a poháron, ehhez sűrűbb termékre lesz szükségünk.
Az USA-ban a forró italok aromatizálásához gyümölcsszirupot is használnak, Európában inkább a fent felsorolt ízek a nyerők. Akárhogy is, a kávéitalokhoz készült szirupoknál különösen fontos, hogy ne tartalmazzanak túl sok cukrot, a tejben lévő zsír ugyanis erősíti az édes ízt. Kevés tejet viszont minden lehetséges esetben érdemes hozzáadni a kávémixhez, mert a zsír a többi ízt is jól közvetíti. A meleg italokhoz gyártott jó minőségű, és nem utolsósorban jól adagolt szirupok inkább kiemelik a kávé és a kakaó természetes aromáját – ebben az is nagy szerepet játszik, hogy nem változtatják meg az ital savtartalmát.
Ha a hűtőszekrényben tároljuk a szirupokat, jobb természetes anyagokat beszerezni. Gyakori használat esetén is nyitva maradhatnak a palackok, hiszen a termék magas cukortartalma önmagában is konzerváló hatású. Olyan üveget válasszunk, ami tökéletesen kézre áll, mert egy-két csepp túladagolás is élvezhetetlenné teheti a koktélt.

Kapcsolódó cikkeink