EOS: Harmadával csökkent a nemteljesítő hitelállomány Magyarországon

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 10. 13. 10:09

A pandémia, és az azt követő kormányzati intézkedések teljesen átformálták a lakosság és a vállalatok törlesztési szokásait. Európa egyik vezető kintlévőség-kezelő vállalatcsoportja, az EOS Csoport idén is megvizsgálta az egyes országokban keletkező nemteljesítő hitelállomány alakulását. Bár a különböző piacok eltérően reagáltak az egészségügyi válságra, az elmondható, hogy többek között a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően, szinte minden országban csökkent a nemteljesítő hitelek száma és aránya egyaránt.

Lencsés Tamás – Ügyvezető igazgató – EOS Faktor Zrt.

A legnagyobb csökkenést a 2020-as egész évet vizsgálva[2] Albánia (-65%), Ukrajna (-38%), Lettország (-31%) és Magyarország (-35,6%) produkálta. Amennyiben 5 éves távlatot nézünk, míg 2015-ben a tartozások közel 23%-a volt valamilyen formában késedelmes – beleértve a késedelmes, de nem teljesítő állományt is -, addig 2020 utolsó negyedévében ez az arány mindössze 5%-ra esett vissza, majd 2021 szeptemberére elérte a 3,4%-ot[3]. Ezt a nagy változást egyértelműen támogatták az olyan intézkedések, mint a törlesztési moratórium és a hitelintézetek aktív portfóliótisztítási törekvései.

„Bár a nemteljesítő hitelek piaca a kintlévőség-kezelő vállalatok szemszögéből jelentősen csökkent, egy elhúzódó pandémia esetén bekövetkező sokk növelheti a jelenlegi várakozásokat a nemteljesítő hitel-állomány tekintetében” – mondta el Lencsés Tamás, az EOS Magyarország ügyvezető igazgatója. „A megtakarításokat szemlélve azt láthatjuk, hogy a legalább 3 hónap megtakarítással rendelkező lakosság aránya csökkent 2020 augusztusa és 2021 márciusa között[4], függetlenül a moratórium igénybevételétől.”

Az EOS Csoport elemzése arra is kitér, hogy a törlesztési moratóriumban résztvevő lakosság mire használta fel a be nem fizetett törlesztőrészleteket. „Azt látjuk, hogy a 2021 júniusi adatok alapján döntő többségben (63%)[5] a lakosság beépítette az alapvető megélhetési büdzsébe a törlesztési moratórium következtében megmaradt pénzt, amiből arra következtethetünk, hogy a moratórium lejártát követően növekedés várható a nemteljesítő hitelek piacán. Amennyiben egy család így kezeli a havi büdzsét, vagy éppen többletfogyasztási kiadásokra (19%), vagy nagyobb értékű kiadásokra (például nyaralás vagy nagy háztartási gép vásárlása) használja (5%) a megmaradt pénzt, úgy a moratóriumot követően a családi kassza megérzi majd a kieső „bevételt”. Ugyan a már kintlévőség-kezelőkhöz került tartozások esetében nem volt és most sem érvényes az állami törlesztési moratórium, cégünk mégis önkéntesen biztosította egy moratórium lehetőségét, amellyel a járvány hatásai miatt legnehezebb helyzetbe került háztartásoknak segítséget nyújtott – ezzel azonban mindössze adós ügyfeleink  0.04%-a élt” – mondta el az ügyvezető igazgató.

Kapcsolódó cikkeink