Enyhült a képesítési követelményeket meghatározó augusztusi jogszabály

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2021. 10. 13. 10:54

Az MVI tájékoztatja tagjait és a szakmát a képesítési követelményeket is tartalmazó új rendeleti szabályozás megváltozásáról.

Szakmai szervezetek közösen, levélben fordultak Palkovics László miniszterhez

A vendéglátó tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítési követelményeket is tartalmazó új rendeleti szabályozás (34/2021-es ITM rendelet) a korábbihoz képest szigorúbb feltételeket határozott meg egyes tevékenységek végzéséhez, ezért az MVI más szakmai szervezetekkel (VIMOSZ, MSZÉSZ, PGA) közösen levélben fordult Palkovics László miniszter úrhoz. Ennek eredményeképpen az ITM módosította a kifogásolt szabályozást, amelyről tegnap jelent meg a rendeleti módosítás a Magyar Közlönyben.

Az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet módosításáról szóló 51/2021. (X. 12.) ITM rendelet alapján a meleg és hideg ételek és italok készítése, valamint a cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése tevékenységek esetében nem kell minden munkavállalónak a rendeletben előírt képesítéssel rendelkeznie. Ezekben az esetekben a vállalkozáson belül a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét az önálló tevékenység végzésére jogosító szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosítja. Emellett a rendeletben meghatározott képesítési követelmények a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28.  § b) pontjában meghatározott büfétermékek forgalmazására és elkészítésére nem vonatkoznak.

Kapcsolódó cikkeink