Energiatakarékos szalámiérlelő cellák a Kométánál

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 26. 00:01

A Kométa ’99 Zrt. kaposvári üzemében az eddigi 24 szalámiérlelő cella mellett 6 újat üzemeltek be. A teljes alapterület így 30 %-kal növekedett, az új cellák egyenként 25 tonnás kapacitásbővítést jelentenek.

Az új cellák üzembe helyezése mellett a szalámiérlelő egész területén megváltozott az energia ellátás. A felesleges hő hasznosításával fűtik fel az érlelő melegvíz körét, a hűtés-fűtési ciklus így zárt rendszerben üzemel, ami rendkívül energiahatékony. Az érlelési folyamat hatékonyabb és környezetkímélőbb lett az új hűtés-fűtés rendszernek köszönhetően.
Az új cellák beszerzésével a kapacitás növelése kiemelt fontosságú lépés a szalámi gyártás terén. A Kométa méltán ismert az általa gyártott sonkák mellett a hagyományos, hosszan érlelt szalámijairól, melyek előállítása 3 hónapot vesz igénybe. A vállalat közismert termékei például a Kométa Téliszalámi és a Kométa Csemege szalámi, melyek készítése kiemelten magas minőségű alapanyagot és komoly szaktudást igényel.
„Az erősödő fogyasztói igények alapján cégünk úgy döntött, hogy 2010. első félévében megnöveli a szalámigyártó kapacitását. Az új szalámiérlelő részleg üzembe helyezésével 30%-kal növekszik kapacitásunk, emellett lehetőséget biztosít számunkra új típusú termékek gyártására is. A szalámiérlelő teljes területén beüzemelt zárt ciklusú hűtés-fűtési rendszernek köszönhetően az érlelő energiafelhasználása jelentősen csökkent – hogy mennyivel arról még az adatgyűjtés folyik” – mondta Giacomo Pedranzini, a Kométa ’99 Zrt. ügyvezető igazgatója.
Magyarországon eddig a Kométa üzeme az egyetlen, ahol ezt a hűtés-fűtési technológiát alkalmazzák. A rendszer megalkotói a Kométa műszaki csapata.
A Kométa ’99 Zrt. a több mint félévszázados múltra visszatekintő kaposvári húskombinát jogutódja.



Kapcsolódó cikkeink

Még több cikk hasonló témában >

További innovációs termékek