Miért sóvárgunk az édesség után?
Az édes és zsíros nyalánkság utáni sóvárgás egy meglepő agyi területre és az ott termelődő természetes, ópiumszerű vegyületre vezethető vissza – számol be a Current Biology szeptemberi számában megjelent tanulmányra hivatkozva a Mindennapi Pszichológia. A Michigani Egyetem munkatársai szerint ez arra utal, hogy az agy a korábban véltnél nagyobb kiterjedésű rendszerrel rendelkezik, amely a jutalmazással túlfogyasztásra ösztönzi az embert. A szakértő szerint ez lehet az egyik oka annak, hogy a túlzott fogyasztás ilyen nagy problémává vált napjainkban. A kutatócsoport a kísérlet során kimutatta, hogy amikor a patkányok az édességet ették, ezen az agyi területen megnövekedett az enkefalin, egy kábítószerhez hasonló természetes vegyület termelődése. A szakértők szerint nem arról van szó, hogy az enkefalin vagy más hasonló vegyületek hatására szeretik jobban a patkányok a csokoládét, hanem az agyi vegyületek megnövelik a vágyat, és evésre sarkallják az állatokat. A szakértő szerint valószínűnek tűnik, hogy az enkefalin áll a túlevés és függés bizonyos formáinak hátterében.
Kapcsolódó cikkeink
Havi 12 ezer édességet tesznek kosarukba a Kifli.hu vásárlói
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Megérkezett a KitKat táblás változata – Három ízben is elérhető az ikonikus édesség
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >90 éves idén a KitKat
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új logisztikai központot nyitott a METRO Bukarest mellett
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligenciával optimalizálja üzleteiben a polcképet és árstratégiáját a Müller
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Új élelmiszer saját márkát indított az Amazon az Egyesült Államokban
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >