Miért sóvárgunk az édesség után?
Az édes és zsíros nyalánkság utáni sóvárgás egy meglepő agyi területre és az ott termelődő természetes, ópiumszerű vegyületre vezethető vissza – számol be a Current Biology szeptemberi számában megjelent tanulmányra hivatkozva a Mindennapi Pszichológia. A Michigani Egyetem munkatársai szerint ez arra utal, hogy az agy a korábban véltnél nagyobb kiterjedésű rendszerrel rendelkezik, amely a jutalmazással túlfogyasztásra ösztönzi az embert. A szakértő szerint ez lehet az egyik oka annak, hogy a túlzott fogyasztás ilyen nagy problémává vált napjainkban. A kutatócsoport a kísérlet során kimutatta, hogy amikor a patkányok az édességet ették, ezen az agyi területen megnövekedett az enkefalin, egy kábítószerhez hasonló természetes vegyület termelődése. A szakértők szerint nem arról van szó, hogy az enkefalin vagy más hasonló vegyületek hatására szeretik jobban a patkányok a csokoládét, hanem az agyi vegyületek megnövelik a vágyat, és evésre sarkallják az állatokat. A szakértő szerint valószínűnek tűnik, hogy az enkefalin áll a túlevés és függés bizonyos formáinak hátterében.
Kapcsolódó cikkeink
A magyarok kedvenc tortája a dobostorta
A torta, akár házi, akár vásárolt, fontos szerepet játszik a…
Tovább olvasom >Kihívások és lehetőségek között egyensúlyoz a magyar édesipar
A 2024-es év nyertesei az eladott mennyiség alapján sorrendben a…
Tovább olvasom >Magyar Édességgyártók Szövetsége: stagnáló piacon egyensúlyoz a magyar édesipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új lendületet vett a magyar tengeri konténerforgalom
Miután tavaly a Szuezi-csatorna lezárása és a globális útvonalak átszervezése…
Tovább olvasom >A munkáshitel hatása már jól látszik, közben másfélszeres emelkedés történt a személyi kölcsönöknél
Jelentősen nőtt az újonnan kihelyezett személyi kölcsönök összege a K&H-nál…
Tovább olvasom >Májusban csökkent a GKI konjunktúra indexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt. – az EU támogatásával végzett –…
Tovább olvasom >