Emelkedett a Conference Board átfogó amerikai gazdasági mutatójának értéke júliusban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 08. 19. 11:06

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben nőtt a Conference Board gazdasági kutatóintézet átfogó amerikai gazdasági mutatójának értéke júliusban.

 

Az intézet csütörtökön kiadott jelentése szerint a tíz makrogazdasági mutatót összegző indikátor (Leading Economic Index/LEI) értéke 0,9 százalékkal 116 pontra emelkedett. Elemzők valamivel kisebb ütemre, 0,8 százalékos emelkedésre számítottak a júniusi 0,5 százalékos növekedés után.

A LEI 100 pontos értéke a 2016-os helyzetet tükrözi.

A jelenlegi helyzet megítélését tükröző almutató értéke 0,6 százalékkal 105,6 pontra nőtt a júniusi 0,4 százalékos és a májusi 0,1 százalékos emelkedés után. A jövőbeni várakozásokat mutató alindex 0,6 százalékkal 106,5 pontra javult a júniusi stagnálást és a májusi 0,8 százalékos erősödést követően.
Az átfogó index ismét erőteljesen nőtt júliusban az összes részindex emelkedett – mutatott rá Ataman Ozyildirim, a Conference Board kutatási igazgatója. Hozzátette: a Conference Board azzal számol, hogy idén 6 százalékkal nő az amerikai hazai össztermék (GDP), jövőre pedig 4 százalékos bővülés várható. Egy hónapja a Conference Board nagyobb, 6,6 százalékos idei, és szerényebb, 3,8 százalékos jövő évi amerikai gazdasági növekedéssel számolt.

A hatvan ország mintegy 1200 gazdálkodó szervezetét felölelő Conference Board gazdaságkutató nonprofit társaság több makrogazdasági mutató figyelembe vételével állítja össze LEI-mutatóit, amelyek a tapasztalatok szerint nagy pontossággal jelzik előre a gazdasági ciklusok alakulását. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink