Magazin: Elválnak a férfi és a női trendek

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 26. 08:14

A nyár a tusolás szezonja is. A női tusfürdők közül ilyenkor kelendőbbek a könnyed virágos-gyümölcsös variánsok. A férfiak továbbra is az energizáló és a 2in1 variánsokat kedvelik. A vásárlók keresik az innovációkat, akciókat, nyereményjátékokat. A gyártók sok újdonságot ígérnek.

Majkut Sarolta Brand Manager Unilever Magyarország

Majkut Sarolta
Brand Manager
Unilever Magyarország

A szabadidős programok, a sport vagy egyszerűen a meleg miatt a többség többet tisztálkodik, ami kedvez a tusfürdők forgalmának.

– A tusfürdők piacán az elmúlt néhány év stagnálása után a tavalyi évben növekedés mutatkozott úgy értékben, mint volumenben. Piaci átrendeződés nem történt – kezdi a trendek áttekintését Majkut Sarolta, az Unilever Magyarország Kft. Brand Managere.

A fogyasztók oldaláról tekintve a tusolás a felfrissülés élményét jelentheti, mindenképp többet a higiéniai szükségletek kielégítésénél.

– Az első kérdés számunkra, mit várnak a fogyasztóink egy tusfürdőtől. Frissességet? Ápolást? Kényeztetést? A mi megoldásunk egy teljes körű zuhanyozási élmény nyújtása elegáns illatokkal és kényeztető mikro olajokkal – közelíti meg az emóciók oldaláról a témát Baranyi Szilvia, a Henkel trade marketing & brand managere.

– A mi tapasztalatunk, hogy a tusfürdőfogyasztók elsősorban portfólió- használók. Jellemző, hogy szívesen próbálgatják, váltogatják a használt variánsokat – teszi hozzá Csefkó Daniella, a Colgate-Palmolive retail marketing managere.

– A fogyasztói döntésekben egyre inkább megfigyelhető a tudatosság. Fontossá vált, hogy a készítmény mit tud, milyen az összetétele, az illaton túl hogyan hat a bőrre, mennyire hidratálja azt – folytatja a végfelhasználók szempontjainak ismertetését Farkas Adél, a Caola Zrt. marketing koordinátora.

– Ugyanakkor a magyar fogyasztók még mindig nagyon árérzékenyek, ennek kedvez a tusfürdő piacon zajló árharc. Minél olcsóbb egy tusfürdő annál nagyobb mennyiséget vásárolnak – mutat rá a financiális oldal fontosságára Sas Andrea, a Florin Zrt. marketing vezetője.

– A tusfürdő termékek nagy része akció keretén belül fogy el, ami még jobban elősegíti, főként a női fogyasztók esetében, a más márkákra, új termékekre váltást – fűzi tovább a gondolatmenetet Bíró-Timár Dorottya, a Sarantis Brand Managere.

– A vásárlói figyelem egyre inkább a natúr- és biokozmetikumok felé irányul, mivel ezek tiszta, természetes, vegyszermentes alapanyagokat tartalmaznak. Bizonyos vásárlói csoportok számára elvárás, hogy a bőrápolási termék ne tartalmazzon allergén vagy egyéb káros összetevőket – hangsúlyozza Pap Szilvia, a Target Sales Group Kft. brand managere.

Családi kék pöttyök

A piac egyik erős szereplője az Unilever nagy múltú Baba márkája, mely elérhető árával és bőrbarát formuláival az egész család számára gyengéd ápolást biztosít, évről évre sikeres újdonságokkal jelenik meg a piacon.

– 2015 év elején a relaxáló hatású Levendulás és vízililiomos tusfürdőt vezettük be, ugyanakkor a lanolinos krémtusfürdő évek óta a márka egyik zászlóshajója – avat be a részletekbe Majkut Sarolta.

A „kék pöttyös” Baba márka 2015-ben egy igazán szerethető reklámfilmmel szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy az igazi értékek nem a tökéletességben rejlenek. A család, a humor, a gondoskodás és a gyengédség az, ami miatt közel száz éve igazán szerethető ez a kozmetikai termékcsalád.

Megújul a Dove

Az új trendeket szem előtt tartva tervezik stratégiájukat. Ennek a stratégiának része lehet egy új illat, egy limitált kiadás, vagy egy gyengédebb, táplálóbb formula. Ez utóbbit kínálják a Dove idén megújuló tusfürdői, melyek kényeztető táplálást és relaxáló, habfürdő élményt biztosítanak és egyre inkább a prémium színvonalat képviselik mind termékösszetevőkben, mind dizájnban.

A termékcsalád legújabb tagja a mandarinos és tiara virágos Go Fresh Revitalize krémtusfürdő. A megújuláshoz széles körű médiakampány is kapcsolódik.

Manapság a fogyasztók döntését befolyásolják az aktuális újdonságok, akciók, reklámok, és természetesen az eladáshelyi reklámeszközök.

–Az elmúlt években egyre inkább teret kapnak a digitális márkakommunikációs eszközök, a weboldalak mellett Facebook rajongói oldalakon keresztül is építjük és tartjuk fenn a kapcsolatot a fogyasztókkal. A Dove nemrégiben Instagram oldalát is elindította, mely rövid idő alatt népszerűvé vált a márka használói között – emeli ki Majkut Sarolta.

Az egyre bővülő kínálatban az újdonságok megjelenését és az akciókat folyamatosan megújuló ötletekkel kell kiemelni a tömegből, a megsokszorozódott bolthelyi kommunikációs zűrzavarból. Így tesz a feketébe burkolózó csomagolású új Axe Black is, melynek egyik fő üzenete, hogy a kevesebb néha több.

Mikro olajokkal hódít a Fa

A FA márka idei megújulása a Magic Oil család bevezetése köré összpontosult. A Pink Jázmin és a Lótuszvirág illatú tusfürdők formulája mikro olajokat tartalmaz.

A termék ígérete: ápoló gondoskodás és bőrkiszáradás elleni védelem olajos foltok nélkül.

A Fa márka az idén egy teljes arculatváltáson esett át. Az új márka nagykövetei Maya Gabeira és Thomas Villaceca, világhírű sportolók. Megújult a kommunikációs platform is: tévé-, sajtótámogatással és erőteljes online megjelenésekkel, játékokkal is társult. A nyárra rengeteg meglepetéssel, fogyasztói nyereményjátékkal, izgalommal és fesztivál eseménnyel készülnek.

Erősödik a Palmolive Men

A Palmolive kutatásai szerint a tusfürdők esetén a vásárlási döntésfában elsősorban az illat a meghatározó, ezt követi a márka és az ár, mint döntési szempont. A kis kiszerelések adják a forgalom jelentős részét, ami azt mutatja, hogy a praktikus kezelhetőség is fontos.

A tusfürdők kategóriában a Palmolive és a Sanex márkákkal van jelen. A Palmolive folyamatosan azon dolgozik, hogy a tusolást a hétköznapi rutinból élménnyé varázsolja. 2015-ben a Palmolive portfolió megújul és egy különleges, új termékvonal születik, amely ezt az „élmény és hangulat” vonalat erősíti.

A férfi tusfürdők piaca fellendülőben van. Ebben a szegmensben elsősorban az univerzális 2in1, 3in1 termékek kelendőek.

–Tény, hogy a férfiak egyre több időt és figyelmet fordítanak megjelenésükre. Azt pedig nyíltan vállalják, hogy gyakran ajánlanak egymásnak termékeket. Egy Mintel tanulmány szerint tízből hat (65%) európai férfi fontosnak tartja megjelenését, és majdnem fele (48%) elismeri, hogy a vonzó és az ápolt megjelenés igazán fontos számára – ismerteti a férfi célcsoport jellemzőit Csefkó Daniella.

A modern férfi igényeihez igazodva – aki aktív, határozott, valamint egész nap frissnek és magabiztosnak akarja érezni magát – a Palmolive megalkotta az egyedülálló 24 ÓRÁN ÁT tartó frissességet nyújtó Palmolive Men tusfürdőket. Az új technológia megszünteti a különböző testszagokat. A Palmolive Men termékcsaládban hamarosan egy új variáns érkezésével tovább erősödik.

Pezsdítő és ápoló CaoNatur

A női piacon is gyarapodik a sportos, energizáló, frissítő tusfürdők száma, ami korábban inkább csak a férfi kozmetikumokat jellemezte. Megjelentek többfunkciós tusfürdők is: például extra hidratáló vagy enyhe radírozó hatásúak és egyre extrémebb illatkompozíciók is láthatók már a magyar piacon.

A CaoNatur család kétféle tusfürdőt kínál. Egyik a Frissítő, másik a Krémes, ápoló változat. A Frissítő tusfürdő hibiszkusz kivonatot tartalmaz és pezsdítő hibiszkuszvirág illatú, míg a Krémes, ápoló tusfürdő búzavirág és mandulamag kivonattal készül, és édes mandula illata van. Közös alapértékük, ami a termékcsalád egészét jellemzi, a gyengéd tisztító és egyben hidratáló hatás kíméletes növényi hatóanyagokkal, és a parabén-, SLS- és színezékmentesség.

Már kapható a CaoNatur család Pipereszappan tagja is, mely a fenti előnyökre, illetve a shea vaj és búzavirág erős hidratáló hatására épít.

– Az innováció lehetőségét a fogyasztók elvárt és látens szükségleteinek kreatív megtestesítésében látjuk. Olyan minőségi, a Caola 180 éves múltjához méltó, hatóanyagaiban komplex, illatában megragadó és hosszan tartó, állagában kellően habzó termék megalkotása számunkra a cél, mely elfogadható, fogyasztóbarát áron kínálható és képes megszólítani a fiatalabb korosztályt is – vallja Farkas Adél.

Gyümölcsös kavalkád

A Florin Zrt. tapasztalatai szerint a trendek illat és funkció szerint csoportosíthatóak. Illatokban továbbra is az intenzív gyümölcsös illatok a népszerűek, ennek megfelelően a Fruisse tusfürdők már 10 gyümölcsös változatban kaphatók. Funkció szerint a férfiaknál továbbra is hódít a hidratáló 2in1 tusfürdő és sampon egyben.

Az Alex férfi tusfürdők esetében úgy látják, hogy a férfiak leginkább nőktől kapják ajándékba ezeket a tusfürdőket, ők maguk a családi termékeket használják napi tisztálkodás során. Ezért a férfi tusfürdők csomagolástervezésénél figyelembe veszik a női vásárlók igényeit is. Az Alex férfi tusfürdő család idén 3 új illattal bővül, valamint E- vitamin gyöngyöket tartalmaz, ami már tusoláskor hidratálja a bőrt.

Idén a családi és fiatalokat megszólító Fruisse vonal két új illattal bővül. Egyik a Fruisse YogoPech tusfürdő, amely joghurttal gazdagított probiotikumos formulája megvédi a bőrt a kiszáradástól, és hosszantartó kellemes barack illatot biztosít. Másik a Fruisse Tropical Beach tusfürdő hidratáló mangó és papaya kivonata, mely selymessé és üdévé teszi a bőrt.

– 2015-re erőteljes online marketing aktivitást tervezünk, különböző online hirdetésekkel. Határozott brandépítésbe kezdünk más kategóriákban, a tradicionális és multi vonalon. A nyári szezonban több hangsúlyt fektetünk a tusfürdők promóciójára. Nagykereskedők számára raklapos mennyiségi kedvezményt kínálunk, a fogyasztók számára árakciókat hirdetünk – mondja Sas Andrea.

Pisztáciás macaron

A Sarantis Hungary Kft. női és férfi kategóriájában is megkülönböztet illatorientált és sportoláshoz, illetve felfrissüléshez való termékeket. Az illatorientált termékekkel azoknak kedveznek, akik nagyon megkedvelték valamelyik parfümüket, és szeretnék a tusfürdőjükben is ugyanezt az illatot érezni. A férfi STR8 Performance tusfürdők frissítő, energetizáló hatásúak, és egyszerre használhatóak testre és hajra. A női BU In action termékcsalád olyan népszerű illatokat vonultat fel, mint a málna és a maracuja, ezen kívül egy új család a krémes tusfürdők termékei, melyek papaya és füge illatban kaphatóak.

– Májustól az újdonságunk pedig a pisztáciás macaron tusfürdő, melyben nagyon hiszünk, egész biztosan nagy kedvenc lesz – mutatja be a szokatlan, sütemény ihlette variánst Bíró-Timár
Dorottya.

Kókusz és argán

A Target Sales Group Kft. 2013-ban vezette be a hazai piacra az Inecto Pure Coconut és Pure Argan bőrápolási termékcsaládot, melyek egyike sem tartalmaz parabént, allergén illatanyagokat, mesterséges színezéket.

– Az Inecto Pure Coconut és Pure Argan család 2015. júliusban új arculattal jelenik meg az üzletekben: új névvel (Inecto Naturals), új trendi csomagolás dizájnnal, valamint az eddiginél is természetesebb összetétellel áll az organikus termékeket kedvelő vásárlók rendelkezésére. Az Inecto Naturals tusfürdői, összetételük alapján legalább 90%-ban természetes hatóanyagot (kókuszolaj illetve argánolaj) tartalmaznak, mindenféle szükségtelen szennyező anyagok nélkül. Kedvező árfekvése és organikus formulája teszi még népszerűbbé a vásárlók között – zárja le a témát Papp Szilvia.

Kátai I.

Kapcsolódó cikkeink