Eltűnik a műanyagszatyor a Los Angeles-i élelmiszerboltokból

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 06. 26. 11:20

Los Angelesben nem adnak többé műanyagszatyrot az élelmiszerboltokban. A tilalmat kedden szavazta meg a városi tanács.

Az egyetlen ellenszavazattal, kilenc támogató vokssal elfogadott törvény 2014. január 1-jén lép életbe a város nagy üzleteiben. A vásárlók választhatnak: vagy visznek magukkal szatyrot, vagy 10 centért kapnak egy papírzacskót, amibe pakolhatnak.

Los Angelesnek évi kétmillió dollárjába kerül a műanyagszatyrok eltakarítása a városból. A közegészségügyi hatóságok szerint a metropolisban óránként több mint 228 ezer műanyagszatyrot használnak fel.

A városi illetékesek azt is tervbe vették, hogy az alacsony jövedelmű környékeken egymillió darab, többször használható bevásárlószatyrot osztanak szét. A tilalom a romlandó árut kínáló boltokat érinti, köztük az olyan boltláncokat, mint a Wal-Mart. Az üzleteket alkalmanként akár 500 dolláros bírsággal is sújthatják az új törvény áthágása miatt. A kisebb boltok számára 2014 júniusáig adtak időt az átállásra.

Egy hasonló törvényjavaslat éppen egy hónapja bukott el a kaliforniai törvényhozásban: az állam szenátusa 2010 óta ötödször vétózta meg a műanyagszatyrok kitiltását. Santa Monicában és San Franciscóban viszont már érvényben van ilyen szabályozás. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink