Elszaporodtak a veszélyes termékek a válság miatt

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 01. 00:04

Pontos mérés ugyan nincsen a válság hatásáról a hamisított termékek piacára, de egyértelműen növekvő tendenciát mutat az utóbbi években a nem eredeti árucikkek forgalma. Magyarország ezen a téren sem büszkélkedhet, rajta van a megfigyeltek listáján.

Jövő héten "Hamis ígéretek, valódi veszélyek" címmel kiállítás nyílik a HENT szervezésében a Magyar Szabadalmi Hivatalban, ahol a hamisítás veszélyeire kívánják felhívni a fogyasztók figyelmét. A látogatók egy virtuális lakás helyiségein végigbarangolva megtapasztalhatják, hogy az élet minden területén fenyegeti őket a hamisítványok megjelenése, illetve, hogy ennek milyen veszélyei vannak. A Vám- és Pénzügyőrség közreműködésével hamis tárgyak kerülnek bemutatásra.
Az OECD által végzett vizsgálatok, de a hatósági lefoglalási adatok is alátámasztják, hogy a hamisított termékek térnyerése egyre gyorsul. Az Európai Unió vámhatóságai által lefoglalt termékek száma 2007-ben 79 millió volt, míg ez 2008-ban már 179 millióra nőtt – és ezen adatok csak a "jéghegy csúcsát" képezik a teljes forgalomban lévő hamis termékekhez képest.
 A hamisítás szempontjából kiemelt iparágak – egyrészt a jogsértések tapasztalt intenzitása, másrészt a hamisítás társadalmi-egészségügyi kockázataira tekintettel – az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, a növényvédő szerek iparága, valamint a kreatív és informatikai iparágak.
A lakosság az egészségükre potenciálisan veszélyes termékek esetében a legóvatosabb. Bizonytalan eredetű élelmiszert csak 2 százalékuk, míg bizonytalan eredetű gyógyszert csak 1 százalékuk vásárolna. A hamisítás nyilvánvalóan veszélyezteti a fogyasztók érdekeit, sőt akár egészségüket is – írja az Origo.

Kapcsolódó cikkeink