Elszállt a barominfluenza Észak Olaszországból
Olaszországban a legutóbbi madárinfluenza járványon – a Spacifood internetes olasz portál szerint – sikerült úrrá lenni és a római Egészségügyi Minisztérium június végén visszavonta az Emilia Romagna régióban kitört magas patogenitású járvány miatt májusban hozott szigorú intézkedéseket. Emlékezetes, hogy Ukrajna emiatt ideiglenesen megtiltotta olasz eredetű baromfi importját.
Az első gyanús esetről egyébként a La Nuova Ferrara-ban, még április végén lehetett olvasni. Egy ferrarai baromfitelepen 17 ezer brojlercsirkét semmisítettek meg és a később beigazolódott betegség gyanújára figyelmeztették a közeli gazdaságokat. De már későn. A második fertőzési hullám már érintette az Amadori láncot is, s a hírek szerint csaknem 50 ezer pulykát kellett levágni. A becsült kár nagysága eléri az egymillió eurót. A nyár elejére a helyzeten úrrá lettek az olasz hatóságok, s az ágazat szereplői abban bíznak, hogy mindez nem változtat a baromfihús fogyasztás trendjén.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet szerint Olaszországban a ,baromfihús- és a tojástermelés 2015-ben pozitív rekordot ért el, és a kibocsátás várhatóan tovább emelkedik 2016-ban.A növekedés fő oka a csirkehústermelés bővülése volt, miközben a többi baromfiféle kibocsátása stagnált vagy esett. Az összes baromfihús-kibocsátás 3,6 százalékkal, 1,31 millió tonnára emelkedett 2015-ben az előző évihez képest. A baromfihús-fogyasztás 3,9 százalékkal bővült ugyanekkor. Olaszországban az egy főre vetített éves csirkehúsfogyasztás 2013-ban 14,6 kilogramm, 2014-ben már 19,5 kilogramm volt, míg 2015-ben elérte a 20,2 kilogrammot. A Poultry International szerint Olaszország csirkehúsból 103 százalékban, pulykahúsból pedig 120 százalékban önellátó. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
A szélsőséges időjárási körülmények ellenére is jó éve volt az olasz Muttinak
A paradicsomtermelő Mutti idén 565 000 tonna paradicsomot dolgozott fel.…
Tovább olvasom >Franchise-hálózatának bővítésére és az olasz biotermékekre fókuszál a Carrefour Italia
A franchise-hálózat bővítésével és az Act for Food program erősítésével…
Tovább olvasom >A növényi alapú jövőért felhagy a hústermékgyártással a Gruppo Tonazzo
Az olasz Gruppo Tonazzo bejelentette, hogy az év végéig felhagy…
Tovább olvasom >További cikkeink
A nagy élelmiszerláncok többsége nyitva tartja üzleteit december 24-én délig
A nagy élelmiszerláncok többsége nyitva tartja üzleteit december 24-én, a…
Tovább olvasom >Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >