Elszállt a barominfluenza Észak Olaszországból

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 11. 11:04

Olaszországban a legutóbbi madárinfluenza járványon – a Spacifood internetes olasz portál szerint – sikerült úrrá lenni és a római Egészségügyi Minisztérium június végén visszavonta az Emilia Romagna régióban kitört magas patogenitású járvány miatt májusban hozott szigorú intézkedéseket. Emlékezetes, hogy Ukrajna emiatt ideiglenesen megtiltotta olasz eredetű baromfi importját.

baromfi-ok
Az első gyanús esetről egyébként a La Nuova Ferrara-ban, még április végén lehetett olvasni. Egy ferrarai baromfitelepen 17 ezer brojlercsirkét semmisítettek meg és a később beigazolódott betegség gyanújára figyelmeztették a közeli gazdaságokat. De már későn. A második fertőzési hullám már érintette az Amadori láncot is, s a hírek szerint csaknem 50 ezer pulykát kellett levágni. A becsült kár nagysága eléri az egymillió eurót. A nyár elejére a helyzeten úrrá lettek az olasz hatóságok, s az ágazat szereplői abban bíznak, hogy mindez nem változtat a baromfihús fogyasztás trendjén.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet szerint Olaszországban a ,baromfihús- és a tojástermelés 2015-ben pozitív rekordot ért el, és a kibocsátás várhatóan tovább emelkedik 2016-ban.A növekedés fő oka a csirkehústermelés bővülése volt, miközben a többi baromfiféle kibocsátása stagnált vagy esett. Az összes baromfihús-kibocsátás 3,6 százalékkal, 1,31 millió tonnára emelkedett 2015-ben az előző évihez képest. A baromfihús-fogyasztás 3,9 százalékkal bővült ugyanekkor. Olaszországban az egy főre vetített éves csirkehúsfogyasztás 2013-ban 14,6 kilogramm, 2014-ben már 19,5 kilogramm volt, míg 2015-ben elérte a 20,2 kilogrammot. A Poultry International szerint Olaszország csirkehúsból 103 százalékban, pulykahúsból pedig 120 százalékban önellátó. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink