Előtérben a fogyasztók védelme – Minőségi rendszerek és jelölések az étkezésitojás-termelésben

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 11. 18. 13:41

A felelős élelmiszer-biztonság lényege, hogy a vásárlók elé kizárólag kiváló minőségű, a termelés teljes fázisában ellenőrzött, egészséges étkezési tojás kerüljön. A fogyasztók többsége a csomagoláson megjelenő emblémákat észleli ugyan, de a minőségbiztosítási rendszereket tanúsító védjegyek pontos jelentésével nincsen tisztában.

A legismertebb nemzetközi rendszerek: BRC, IFS

A BRC (British Retail Consortium) Global Food Safety az élelmiszer-feldolgozás biztonsági követelményeit szabályozza. Végső célja a fogyasztók, a társadalom biztonsági elvárásait közvetíteni az élelmiszerlánc szereplői felé.

Az IFS (International Food Standard – Nemzetközi Élelmiszer Szabvány) eredetileg a saját név alatt kereskedelmi forgalomba kerülő, azaz az úgynevezett saját márkás termékek élelmiszer-biztonsági hátterét volt hivatott igazolni. Az IFS az egyik legmagasabb szintű, legszigorúbb minőségbiztosítási rendszer, ennél magasabb szintű garanciát egyetlen más rendszer sem garantál a fogyasztó részére. Az IFS-minősítés alapfeltétele, hogy a tojástermelő vállalkozás rendelkezzen HACCP minőségi rendszerrel is. A rendszer egyik leglényegesebb eleme a megtermelt étkezési tojás nyomon követhetősége, amely minőségi kifogás esetén azonnali, pontos beazonosítást és termékvisszahívást tesz lehetővé.

Különleges értéket közvetítő védjegyek

Magyar Termék Védjegy

Jelenleg ezt a tanúsító védjegyet tekintik a fogyasztók körében legismertebb védjegynek. Biztosítékot ad a vásárlónak arra, hogy a tojás magyarországi termelésből származik. A magyar eredet egyre nagyobb jelentőséggel bír a fogyasztói döntéseknél, közvetlenül az ár és a minőség után. Fontos kihangsúlyozni, hogy a Magyar Termék védjegy olyan minőségi tanúsítvány, amelynek szabályzata nem korlátozó, nem kizáró. Valós versenyegyenlőséget biztosít minden, hazánkban megtermelt étkezési tojás számára. Jogosulatlan piaci előnyt ily módon senkinek nem ad.

Állatbarát Magyar Tojás védjegy

A hazai piacvezető Farm Tojás Cégcsoport által életre hívott védjegy, amely azokon a termékeken jelenik meg, amelyeket a tojótyúkok nem ketrecben, hanem állatbarát termelési rendszerekben, mélyalmon, szabadtartásban, illetve ökológiai tartásban tojnak. Egyértelmű megkülönböztetést ad azoknak a fogyasztóknak, akik tudatos vásárlásukkal egyre inkább előnyben részesítik a nem ketreces tartásból származó tojást – tájékoztatott Póczik Imre, a Farm Tojás Cégcsoport minőségirányítási vezetője.

Póczik Imre további kérdésünkre elmondta, hogy a vállalatnál évek óta IFS-rendszert használnak, amely a ma elérhető legmagasabb szintű minőségbiztonságot nyújtja. Az évenkénti auditokon a Farm Tojás Cégcsoport a legmagasabb, Higher Level minősítést kapja. Ezenkívül egyes kiskereskedelmi láncok szintén végeznek előre be nem jelentett auditokat: az ezeken történő megfelelés alapfeltétele a beszállítói partnerségnek. A Farm Tojás Cégcsoportnál minden folyamat állandó kontroll alatt áll. A cégcsoporton belül biotojás-termelés is folyik, részben a hazai piacra, részben exportpiacokra. Az ökológiai gazdálkodást a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőrzi és igazolja.

Ágazati védjegyek

Az ágazati védjegyek többsége minőségi pluszt ad a fogyasztók számára. Az étkezésitojás-szektorban is volt ilyen kezdeményezés 2004-ben (Egészséges Tojás, majd Koronás Tojás néven), melyet széles körben szerettek volna meghonosítani. Ez azonban többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült az elmúlt tizenöt évben. Fő oka, hogy ezt a védjegyet a hazai tojástermelők túlnyomó többsége elutasította, nem alkalmazta, mert néhány termelőt és a termeléshez szükséges erőforrásokat előállító vállalkozást jogosulatlan versenyelőnyhöz juttatott volna más vállalkozásokkal szemben. Több magyar tojástermelő és -forgalmazó is egyetértett és egyetért abban, hogy manipulatív célokat szolgálhat, korlátozhatja a tisztességes, szabad versenyt, elsősorban a kereskedelmi üzletláncok felé történő értékesítéseknél. Lehetőséget teremtett volna a piac felosztására és különféle ármanipulációkra, amelyeket a versenyjog szigorúan tilt. A Koronás Tojás minőségi előírásait egyébként a hazai tojástermelő vállalkozások védjegy nélkül is alapból teljesítik: a tojástermelésre vonatkozó jogszabályokhoz igazodva ez a védjegy ezért nem ad többletet a fogyasztóknak.

Reichert Roland (x)

Kapcsolódó cikkeink