Először rendezik meg a halak napját
Először rendezik meg a halak napját március 20-án a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHoSZ) székházában, ahol konferenciát rendeznek, de emellett más, közönségcsalogató programokat is szerveznek.
Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke az MTI-nek elmondta: a halak napjáról a Földművelésügyi Minisztérium horgászati és halgazdálkodási főosztálya, a MOHoSZ, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, valamint az Akvaristák Magyarországi Egyesülete hozott közös döntést.
A kezdeményezők elsődleges szándéka a halak további népszerűsítése, mert megítélésük szerint ez az állatcsoport ma sem mindig kapja meg azt a figyelmet, amelyet megérdemelne – fogalmazott.
Az elnök jelezte: választásuk azért esett március 20-ra, mert ez a csillagászati tél utolsó napja. Jelentős halaink közül az elsőként szaporodó csuka ívása ekkor ér a csúcsra, ezt követően pedig hamarosan a többi faj ivadékai is megjelennek. Egy olyan időszak veszi tehát kezdetét, amelynek sikeressége meghatározó vizeink halállománya szempontjából.
Harka Ákos közölte: a halak napja idei központi eseménye az a konferencia lesz, amelyen a halak jelentőségéről és a népszerűsítésüket célzó akciókról lesz szó. Az alkalomhoz kötődő programok közül példaként említette, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park élőben fogja bemutatni a Börzsöny patakjaiban élő halakat Királyréten, míg a Magyar Haltani Társaság kétnapos tudományos konferenciát szervez Debrecenben.
Szólt arról is, hogy terveik szerint ezen a napon, illetve ennek naptári környezetében valamennyi érintett szervezet a saját profiljának megfelelő módon hívhatja fel a figyelmet a halak megbecsülésére, valamint az élőhelyükkel kapcsolatos általános és aktuális témákra, feladatokra. A civil szféra képviselőin túl szeretnének partnereket találni a jelentős hagyományokkal és tudományos háttérrel rendelkező, őshonos fajokra fókuszáló magyar halgazdálkodás, a kutatás-fejlesztés, haltermelés és akvakultúra, a horgászsport, horgászturizmus és akvarisztika szereplői, továbbá az egészséges halfogyasztást is népszerűsítő, minőségi halas gasztronómia vagy éppen a táplálékkiegészítők gyártói között – tette hozzá. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Karácsonykor esszük meg az éves halfogyasztásunk 35-40 százalékát
Bár a hazai táplálkozás szerint hetente legalább egyszer halat kéne…
Tovább olvasom >Karácsonykor nem drágul a hal Magyarországon – a nyári hőség ellenére sincs gond az ellátással
A nyári kánikula és az emelkedő gabonaárak ellenére jó hírek…
Tovább olvasom >A magas minőség idén is biztosított a karácsonyi halkínálatban
Az időjárás idén sem könnyítette meg a hazai haltermelő gazdaságok…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Trade magazin idén is megkérdezi az Olvasói véleményét a karácsonyi tv-reklámokról! Szavazzon Ön is!
A közönségszavazás 2024. december 12. és 19. között zajlik. 🎁…
Tovább olvasom >EuroCIS 2025: Komoly érdeklődés mutatkozik a kiskereskedelmi technológia szakvására iránt
Az Amazon és a TikTok nemrég egy olyan megállapodást kötött,…
Tovább olvasom >