Előretörnek a diszkontok az Egyesült Királyságban is

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2021. 02. 01. 11:00

A PLMA januári jelentése szerint a brit diszkont láncok kétszámjegyű növekedést értek el 2020-ban. Az egyszerű választék, a jó ár-érték arány és a sajátmárkás termékek minősége növeli a csatorna népszerűségét.

UK diszkont vásárlók

A diszkontok egyre nagyobb szeletet nyernek meg Nagy Britannia kereskedelméből. A trendre a világjárvány is rásegített. Az Aldi UK már a brit TOP lista első helyéért versenyzik, a Lidl pedig a TOP 10-be törekszik előre.


Font milliárdok és részesedések

Aldi UK

Tavaly a brit vásárlók 24 milliárd fontot költöttek el a diszkontokban, köztük is főként az Aldiban és a Lidlben. Az előrejelzések szerint ez az érték a következő öt évben eléri a 31 milliárd fontot, ami közel 30%-os emelkedést jelent.

Jelenleg az Aldi és a Lidl az angol diszkontpiac (beleértve az élelmiszereket és a nem élelmiszereket is) mintegy 67%-át, és az Egyesült Királyság teljes élelmiszer-piacának 13%-át képviseli.

Lidl UK

A fiatalok még inkább diszkont pártiak

A Mintel megállapította, hogy átlagosan a brit fogyasztók 86%-a diszkontban vásárol. A korcsoportok szerinti bontásból viszont kitűnik, hogy a 16–24 éves vásárlóknál ez az arány 90%-ra nő. Nem csupán az olcsó árak vonzóak, a diszkont vásárlók csupán 28%-a ért egyet azzal, hogy az árak fontosabbak, mint a minőség.

-Az élelmiszer-diszkontok az elmúlt évtizedben rendkívül sikeresen kommunikálták értékajánlataikat a fogyasztókkal. Az alacsony árak, a jó ár-érték és az egyszerű vásárlási élmény együttese nagyon népszerűvé teszik ezt a csatornát a vásárlók körében. Márkás termékeket megszégyenítő prémium sajátmárkás cikkeik méltán híresek és új vásárlókat vonzanak, de igazából az egyszerű kínálat és vásárlási élmény, a jó ár-érték arány miatt hűségesek a vásárlóik. Noha a Covid-19 járvány soha nem látott kihívást jelent az Egyesült Királyság kiskereskedői számára, azt várjuk, hogy az értékre összpontosító diszkontpiac továbbra is profitálni fog ezekből a kihívásokkal teli időkből – állítja a Mintel piackutató.

Az Aldi növeli a brit szortimentet

Az Aldi a következő öt évben 3,4 milliárd fonttal kívánja növelni a brit beszállítóktól vásárolt élelmiszer és italok mennyiségét. A kiskereskedő azt is nyilatkozta, hogy a koronavírus-járvány kezdetén bevezetett fizetési feltételeket 2021 végéig meghosszabbítja, ami több mint 1000 brit kisvállalkozást érint.

Sajátmárkás szépségmárka lett a kedvenc

Boots UK

1000 fős mintán végzett kutatás szerint a Boots sajátmárkás No7 brandje az Egyesült Királyság kedvenc szépségmárkája. Az 1935-ben indult termékcsalád a sajátmárkák úttörője volt. Leginkább az öregedésgátló bőrápolási termékeiről ismert, és olyan szépségipari riválisokat előzött meg, mint a Nivea és a L’Oréal.

UK kedvenc szépség brandje

A felmérés szerint egy átlagos brit nő évente 384 fontot költ szépségápolási termékekre, beleértve a bőrápolást, a sminket és a parfümöket, míg egy átlagos brit férfi körülbelül 308 fontot költ az éves bőr- és hajápolásra.

Kapcsolódó cikkeink