Elindult a K&H agrár CO2-kalkulátor

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 12. 12. 11:40

Habár a klímaváltozás, a Közös Agrárpolitika elvárásai és a szigorúbb fogyasztói elvárások is a környezetet kímélő megoldások irányába tolják az agráriumot, csupán minden tizedik agrárcégnek van erre irányuló írott stratégiája, és eseti jelleggel is mindössze a vállalkozások 40%-a foglalkozik a fenntarthatósággal – derül ki a K&H fenntarthatósági indexéből.

A K&H Csoport és az Agrárközgazdasági Intézet ezért hiánypótló kezdeményezést hozott létre: a K&H agrár CO2-kalkulátor megmutatja, hogy mekkora károsanyag-kibocsátása van az adott gazdaságnak. Ezáltal a vállalkozások tudatosságát és fenntartható működését egyaránt támogatja. Emellett elősegítheti a nyereséges működést és az ESG-jelentésekhez szükséges beszállítói információszolgáltatást, további lendületet adva a zöld gazdaságra való átálláshoz.

2019-ben a K&H, a KBC Csoport tagjaként komoly vállalást tett a klímavédelem terén, hiszen az elsők között csatlakozott az ENSZ pénzügyi szervezeteket tömörítő CCCA (Collective Commitment To Climate Action) egyezményéhez. Ebben azt vállalta, hogy hitelezési portfólióját a Párizsi Egyezménnyel összhangban úgy alakítja át, hogy az tükrözze és finanszírozza az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, az éghajlatváltozással szemben ellenálló gazdaságot.

Demeter Zoltán
agrárüzletág-vezető
K&H

– Célunk, hogy 2030-ra a hitelezési portfóliónkban az agrárüzletág üvegházhatásúgáz-kibocsátását 21%-kal csökkentsük. Ennek érdekében tudásunkat gyakorlatorientáltan kívánjuk átadni a partnereknek, hiszen a fenntartható mezőgazdasági termelés megvalósulásában és a hazai élővilág gazdagságának megőrzésében nekünk is komoly felelősségünk van – mondta el Demeter Zoltán, a K&H agrárüzletágának vezetője.

Ismert uniós elvárások, hiányzó mérések

Az agrárcégek jelenlegi fenntarthatósági gyakorlatáról képet adó K&H fenntarthatósági index szerint az agrárszektor tájékozott az EU karbonkibocsátási elvárásaival kapcsolatban: 90%-uk hallott már a célkitűzésekről, 72-uk pedig tisztában is van azok tartalmával. A saját cég karbonlábnyomát azonban a túlnyomó többség nem számszerűsíti.

– A fenntarthatóság ma már nem csak szabályozói és fogyasztói elvárás, de a magas energiaköltségek miatt a hatékony működés kulcsa is. Ezért hívtuk életre a K&H agrár CO2-kalkulátort, amely az Agrárközgazdasági Intézet által fejlesztett és hitelesített tudományos kritériumoknak megfelelő számításokat végez, így támogatva a vállalkozások tudatosságát és fenntartható gazdálkodását. Az adatok számszerűsítése abban is segíthet, hogy a cég termékei megfeleljenek a kor és a vevők igényeinek, illetve az ESG-jelentésekhez szükséges saját és beszállítói adatszolgáltatási kötelezettségnek – hangsúlyozta Demeter Zoltán.

Még nem stratégiai kérdés a fenntarthatóság

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) összesítése szerint hazánk CO2-­kibocsátása 2021-ről 2022-re 7%-kal mérséklődött, az 1990-es bázisévhez képest pedig ez 37%-os csökkenést jelent. Így elérhető távolságba került hazánk vállalása, ami szerint 2030-ra 40%-os csökkenést érünk el.

– Az ágazatokat nézve az ipar 18%-kal, a mezőgazdaság pedig 12%-kal csökkentette környezetterhelését 2022-ben az előző évhez képest. Az irány jó, de vannak még hiányosságok. A felmérésünk ugyanis arra is rámutat, hogy messze vagyunk attól, hogy az agrárágazat fenntartható módon működjön. Alig minden tizedik (11%) cégnek van írásos fenntarthatósági stratégiája, és egyelőre inkább eseti jelleggel foglalkoznak ezzel a témával (39%) – tette hozzá a K&H agrárüzletágának vezetője.

A K&H agrár CO2-kalkulátor az alábbi oldalon elérhető: https://www.kh.hu/vallalat/agrar-co2-kalkulator (x)

Kapcsolódó cikkeink