Elfogyott a magyar termesztésű burgonyakészlet

Szerző: STA Dátum: 2023. 02. 14. 10:30

Nem tévedtek a szakértők, mikor azt mondták korábban, hogy belátható időn belül elfogy a hazai termesztésű burgonyakészlet. Február elején valóra is vált a lesújtó prognózis. De vajon lesz-e elegendő, külföldről származó burgonya, ha marad az ársapka, ami veszteséget okoz a kereskedőknek?

(Fotó: Pixabay)

Az Országos Burgonya Termék Tanács szakértői már januárra jósolták a hazai termesztésű burgonya kifutását, de a hírek hallatán a kereslet megcsappant, így csak február elején kerültek a boltokba az utolsó szállítmányok. Az Agrárszektor megkérdezte az OBTT-t, hogy mi várható addig, míg nem lesz ismét magyar termés.

Mi lesz az importált burgonyával?

Ugyan a kereskedők már decemberben elkezdték behozni a várhatóan szükséges import burgonya mennyiséget, de amennyiben ez a termény hatósági áras marad, akár probléma is adódhat az ellátással, mivel ez jelentős veszteséget okoz kereskedői oldalon. Az biztos, hogy hiányra nem kell számítanunk, hiszen Franciaországból, Németországból és Hollandiából egyaránt jelentős mennyiségű burgonya érkezik, de egyes áruházláncok Szlovákiából is behoztak készleteket.

Mikor lesz ismét magyar termés?

A szakértők szerint legkorábban – időjárástól függően természetesen – május végén, június elején találkozhatunk ismét hazai termesztésű burgonyával. Az első időkben azonban ezzel egy időben még lesz import burgonya is a polcokon.

Agrárszektor

Kapcsolódó cikkeink