Elérhető a telepek havi adatszolgáltatásához az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszer

Szerző: STA Dátum: 2023. 02. 09. 09:30

Ismét használhatják az állatorvosok és meghatalmazottjaik az új funkciókkal bővített antibiotikum felhasználást bejelentő rendszert. Az antibiotikum-hatóanyagú állatgyógyászati készítmények nagykereskedői hamarosan, a fejlesztés második ütemének lezárásakor tölthetik majd fel éves jelentésüket.

(Fotó: Pixabay)

Számos új, az adatminőség javítását és a kitöltés könnyítését szolgáló funkcióval gazdagodott a Nébih antibiotikum felhasználást bejelentő rendszere, amit mától ismét használhatnak az állattartó telepek állatorvosai és meghatalmazottjaik. Többek között ezentúl a rendszer figyelmeztető üzenetet ad, ha hibás tenyészkóddal próbálnak adatot rögzíteni, lehetővé vált a korábbi jelentések másolása, a meghatalmazottak pedig legördülő listából választhatják ki, hogy aktuálisan mely tenyészet adatait szeretnének felvinni. Bár az EU-felé csak az antibiotikum felhasználásról kell adatot szolgáltatni, azonban a felhasználók kérésére lehetővé vált a „nullás bevallás” rögzítése is. A telepek esetében a januárra vonatkozó jelentéseket – 15-e helyett – egész február végéig rögzíthetik az érintettek.

Az antibiotikum-hatóanyagú állatgyógyászati készítmények forgalmazásáról minden év márciusig nyújtanak be éves összegzést a nagykereskedők. Esetükben a rendszer egyelőre zárt, a fejlesztés második ütemének élesítését követően tölthetik majd fel jelentésüket, melyről külön tájékoztatást kapnak.

Nébih

Kapcsolódó cikkeink