Egész évben folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 06. 11:50

Folytatódik a kiskereskedelmi forgalom növekedése az év során az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, ennek okaként elsősorban a nettó reálbérek emelkedését említették.

polc-

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte: áprilisban a kiskereskedelmi forgalom a nyers adat szerint 4,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a növekedés volumene 6,4 százalék volt.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője az MTI-nek elmondta: a nettó reálbérek növekedése hajtja a belső fogyasztást, amely a gazdasági növekedés főszereplője lesz az idén. A szakértő szerint az év egészében 5-6 százalékkal növekedhet a kiskereskedelmi forgalom.

Az elemző kiemelte: kiugró, 10,3 százalékos volt áprilisban a forgalomnövekedés a nem-élelmiszerek esetében. Ez azt támasztja alá, hogy a korábbi években jelentős volt az alulfogyasztás, a lakosság elhalasztotta a tartós fogyasztási cikkek beszerzését – hívta fel a figyelmet.
Az üzemanyag-forgalom bővülése lassult, amiben egyrészt szerepe van az áprilisi drágulásnak, másrészt annak, hogy magas volt a bázis, tavaly ugyanebben az időszakban már jelentősen megugrott az üzemanyag-fogyasztás – mondta Németh Dávid.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy látja, az év során tartósan magas maradhat kiskereskedelmi forgalom növekedése a reálbérek jelentős emelkedése és a foglalkoztatás bővülése miatt. Éves átlagban 4,5 százalékos növekedést vár a szakértő a tavalyi – fehéredési hatást is tükröző – 5,8 százalékos növekedés után.

Idén az 5-5,5 százalékkal emelkedő bérek mellett a szja-csökkentés is támogatja a fogyasztás növekedését, a nettó bérek 6,5-7 százalékkal, a reálbérek az 1 százalék alatti infláció mellett 5,7-6,2 százalék körül emelkedhetnek. Mivel az egyes ágazatokban jelentkező szakemberhiány miatt lényegesen gyorsabb lehet a bérkiáramlás, a kiskereskedelmi forgalom bővülése akár a várakozásokat is meghaladhatja – mutatott rá az MTI-hez eljuttatott kommentárjában az elemző.

A kiskereskedelmi forgalom növekedését középtávon a lakástámogatások kiterjesztése, a lakáspiac várható élénkülése is támogathatja. Növeli a háztartások elkölthető jövedelmét az is, hogy kamatcsökkentések hatására csökkennek a referencia kamatlábakhoz rögzített hitelek törlesztőrészletei is – közölte Suppan Gergely.

Barczel Vivien, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint is folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom növekedése és kitarthat a lendület az év egészében. Várakozása szerint 3-4 százalékos lehet az átlagos növekedési ütem az idén.

Az elemző szintén kiemelte, hogy az elmúlt hónapokhoz hasonlóan a nem-élelmiszer jellegű kiskereskedelem bővült a legnagyobb mértékben áprilisban. Az élelmiszerüzletek forgalma is nőtt, márciushoz képest gyorsulás volt megfigyelhető, és nem kizárt, hogy e mögött a vasárnapi boltbezárás eltörlésének pozitív hatása áll – fogalmazott kommentárjában.
Az elemző szerint a vasárnapi nyitva tartás hatása pozitív lehet a következő hónapokban, így további lendületet adhat az eladásoknak.
Az eddigi adatok alátámasztják azokat a várakozásokat, amelyek szerint a háztartások fogyasztása lehet a GDP fő húzóereje az idén, ez utóbbit támogatja a gyors ütemű reálbérnövekedés, amely folytatódhat az év egészében – hangsúlyozta Barczel Vivien. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink