Élelmiszermentő Központ: Az élelmiszer értékes erőforrás, ne pazaroljuk el!
Az élelmiszer értékes erőforrás, amit nem szabad veszni hagyni, főleg, ha rászorulókhoz is eljuttathatjuk. Ma ünnepeljük Az élelmiszer-pazarlás elleni világnapot.

A hulladék keletkezésének nagy része megelőzhető
Világviszonylatban a megtermelt élelmiszer harmadát soha nem fogyasztjuk el. Az Európai Unióban évente mintegy 59,2 millió tonna, egy főre vetítve 132 kg élelmiszer végzi hulladékként. Magyarországon ugyanez a szám évente mintegy 810 ezer tonna élelmiszerhulladék, nagyjából 84 kilogramm fejenként a teljes élelmiszerláncot vizsgálva.
Élelmiszer-hulladék a termesztés, betakarítás, szállítás, előállítás, csomagolás, tárolás, kereskedelem, vagyis az élelmiszerlánc valamennyi pontján keletkezik, ehhez legnagyobb arányban a háztartások járulnak hozzá A hulladék keletkezésének nagyrésze azonban megelőzhető! A megelőzésre és a hulladék mennyiségének csökkentésére számos módszer létezik, melyek az élelmiszerlánc egyes pontjain segítenek. Átfogó megoldást a figyelemfelhívás és az edukáció jelent.
Amellett, hogy az élelmiszer-pazarlásnak súlyos gazdasági, társadalmi, sőt, környezetre gyakorolt negatív következményei is vannak, a pazarlás elleni fellépés erkölcsi, etikai kérdés is.
Az Európai Unióban 2021-től lehetővé vált a lejárt minőségmegőrzési idejű, így kereskedelmi forgalomban nem tartható, de emberi fogyasztásra alkalmas termékek karitatív célra történő felajánlása. Ezzel a kereskedelmi szektorban jelentősen megnövekedett az élelmiszermentésbe bevonható termékek mennyisége, így szükségessé vált a kapcsolódó újraelosztási rendszer továbbfejlesztése. Magyarország Kormányának célja, ennek megfelelően az, hogy minél több élelmiszert mentsenek meg és juttassanak el a rászorulóknak.
Magyarország Kormánya éppen azzal a céllal hozta létre az Élelmiszermentő Központot, hogy elősegítse a kereskedelmi láncoknál keletkező élelmiszerveszteség megelőzését, illetve eljuttassa a karitatív szervezetek számára a lejárathoz közeli, de még biztonsággal fogyasztható, tartós élelmiszereket.
Az Élelmiszermentő Központ tevékenysége mellett társadalmi akcióival is igyekszik felhívni a figyelmet az élelmiszer-pazarlás csökkentésének fontosságára. Az Agrárminisztériummal közösen eddig több akció zajlott le, amelyek során magyarországi cégek felajánlásait várták. A felajánlott élelmiszereket célzottan osztották szét az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), az Egyszülős Központ tagjai között.
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete 2019-ben hívta életre Az élelmiszer-pazarlás elleni világnapot, melyet szeptember 29-én ünneplünk.
Kapcsolódó cikkeink
1700 tonna élelmiszert mentett meg a Munch 2024-ben
A Munch legfrissebb Fenntarthatósági Riportja szerint a magyarok 2024-ben több…
Tovább olvasom >Felelős Gasztrohős Alapítvány: komoly hulladékterhelés az ünnep
Európában évente több mint 100 000 tonna hulladék keletkezik Valentin-napkor,…
Tovább olvasom >Élelmiszerpazarlás-csökkentő platformot indít a Too Good To Go
A Too Good To Go új, mesterséges intelligenciával támogatott platformot…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Promóciók napján átadásra kerültek az „Év Promóciója 2025” díjak
Idén 17. alkalommal került megrendezésre, a Trade magazin szervezésében az…
Tovább olvasom >Húsvétkor indul a szabadtéri szezon a játékpiacon
A kisgyermekes családokban az ajándékozás továbbra is a húsvét meghatározó…
Tovább olvasom >Magyarország továbbra is befektetésre ajánlott célpont
Magyarország pénzügyi helyzete stabil, hazánk továbbra is befektetésre ajánlott célpont.…
Tovább olvasom >