Élelmiszermentő Központ: Az élelmiszer értékes erőforrás, ne pazaroljuk el!
Az élelmiszer értékes erőforrás, amit nem szabad veszni hagyni, főleg, ha rászorulókhoz is eljuttathatjuk. Ma ünnepeljük Az élelmiszer-pazarlás elleni világnapot.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2019/10/food-waste-ugly-fruit-and-vegetables-300x169.jpg)
A hulladék keletkezésének nagy része megelőzhető
Világviszonylatban a megtermelt élelmiszer harmadát soha nem fogyasztjuk el. Az Európai Unióban évente mintegy 59,2 millió tonna, egy főre vetítve 132 kg élelmiszer végzi hulladékként. Magyarországon ugyanez a szám évente mintegy 810 ezer tonna élelmiszerhulladék, nagyjából 84 kilogramm fejenként a teljes élelmiszerláncot vizsgálva.
Élelmiszer-hulladék a termesztés, betakarítás, szállítás, előállítás, csomagolás, tárolás, kereskedelem, vagyis az élelmiszerlánc valamennyi pontján keletkezik, ehhez legnagyobb arányban a háztartások járulnak hozzá A hulladék keletkezésének nagyrésze azonban megelőzhető! A megelőzésre és a hulladék mennyiségének csökkentésére számos módszer létezik, melyek az élelmiszerlánc egyes pontjain segítenek. Átfogó megoldást a figyelemfelhívás és az edukáció jelent.
Amellett, hogy az élelmiszer-pazarlásnak súlyos gazdasági, társadalmi, sőt, környezetre gyakorolt negatív következményei is vannak, a pazarlás elleni fellépés erkölcsi, etikai kérdés is.
Az Európai Unióban 2021-től lehetővé vált a lejárt minőségmegőrzési idejű, így kereskedelmi forgalomban nem tartható, de emberi fogyasztásra alkalmas termékek karitatív célra történő felajánlása. Ezzel a kereskedelmi szektorban jelentősen megnövekedett az élelmiszermentésbe bevonható termékek mennyisége, így szükségessé vált a kapcsolódó újraelosztási rendszer továbbfejlesztése. Magyarország Kormányának célja, ennek megfelelően az, hogy minél több élelmiszert mentsenek meg és juttassanak el a rászorulóknak.
Magyarország Kormánya éppen azzal a céllal hozta létre az Élelmiszermentő Központot, hogy elősegítse a kereskedelmi láncoknál keletkező élelmiszerveszteség megelőzését, illetve eljuttassa a karitatív szervezetek számára a lejárathoz közeli, de még biztonsággal fogyasztható, tartós élelmiszereket.
Az Élelmiszermentő Központ tevékenysége mellett társadalmi akcióival is igyekszik felhívni a figyelmet az élelmiszer-pazarlás csökkentésének fontosságára. Az Agrárminisztériummal közösen eddig több akció zajlott le, amelyek során magyarországi cégek felajánlásait várták. A felajánlott élelmiszereket célzottan osztották szét az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), az Egyszülős Központ tagjai között.
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete 2019-ben hívta életre Az élelmiszer-pazarlás elleni világnapot, melyet szeptember 29-én ünneplünk.
Kapcsolódó cikkeink
Az Élelmiszerbank hatékony alternatíva, de az Élelmiszermentő Központ működése még átláthatatlan
2025 januárjában negyedik működési évét kezdte meg az Élelmiszermentő Központ…
Tovább olvasom >Élelmiszerhősök a Lidlnél
A Lidl Magyarország idén is sikerrel zárta az élelmiszer-pazarlás elleni…
Tovább olvasom >MOHU: a hulladékudvarokon is leadható a konyhai élelmiszer-hulladék
A MOHU a konyhai élelmiszer-hulladék tesztjelleggel elindított, házhoz menő gyűjtése…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >