Élelmiszerlánc Világtalálkozó Magyarországon

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 07. 20. 00:04

Hagyományteremtési céllal augusztus 17-22. között I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozót rendeznek Magyarországon – jelentette be Búza László, a szervező Foodlawment Egyesület elnöke.

Az esemény keretében tartják a X. húshigiéniai és húsvizsgálati világkongresszust, amelynek rendezési jogát nemzetközi versenyben nyerték el. A világkongresszusra 35 országból 64 nemzetközi szervezettől érkeznek előadók, és több mint 200 vendég jelentkezett Európából, az Egyesült Államokból, Ázsiából és Dél-Amerikából.
Búza László hangsúlyozta, hogy a világtalálkozón vidéki helyszíneken húsipari termékek előállításából világbajnokságokat tartanak, Budapesten pedig a Budai Várban magyar élelmiszerekből piacot rendeznek be, illetve fogyasztói sátrat állítanak fel. A rendezvényt bejelentő sajtótájékoztatón Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelő államtitkára hangsúlyozta, hogy felgyorsították a rendeletalkotást az élelmiszerellenőrzés magasabb szintre emelése érdekében. Példaként a kistermelőkről, illetve a másodlagos élelmiszervizsgálatokról szóló rendeleteket. Az államtitkár elmondta, hogy a tárca támogatja a világtalálkozót, mert a magyar élelmiszereket népszerűsíti, és ha magyar árukkal töltik fel a boltokat, az munkahelyeket, a termelőknek megélhetést jelent.
Gyaraky Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-elemezési főosztályának vezetője kiemelte: a magyar élelmiszer-feldolgozók megmutathatják a világnak, hogy a hagyományokra építve, egyedi, hozzáadott értéket, minőséget, biztonságot képviselő élelmiszereket tudnak előállítani. Búza László elmondta, hogy jövőre a világtalálkozón a tejtermékeket, 2012-ben a nem állati eredetű élelmiszeripari termékeket helyezik előtérbe. A rendezvényt non-profit módon szervezik meg, a befolyt bevételből támogatják az árvízkárosult termelők újrakezdését – írja az agromonitor.hu. 

Kapcsolódó cikkeink