Élelmiszer & Címke Szakmai nap immár negyedszer
Szeptember 16-án került megrendezésre az Ökosys Zrt. és Szegedyné dr. Fricz Ágnes szervezésében az Élelmiszer & Címke Szakmai nap. Az immár negyedik alkalommal megrendezett esemény célja, hogy tájékoztatást nyújtson az élelmiszeripari vállalkozások szereplői számára az aktuális EU-s és hazai jogszabályi változásokról, fogyasztói trendekről.
Vendégszerzők: Sebestyénné Szakál Éva (Ökosys Zrt.) és Szegedyné dr. Fricz Ágnes
A cikk a Trade magazin 2025/11. lapszámában olvasható.
A rendezvényen több mint 60 résztvevő jelent meg, és a szervezők küldetését megerősítette az a tény is, hogy évről évre több kérdés érkezik a gyártók szakértői részéről.
A hazai és nemzetközi szabályozások aktualitásai
A szakmai nap első előadását az egyik szervező, Szegedyné dr. Fricz Ágnes független élelmiszeripari tanácsadó tartotta, aki bemutatta, hol tart az allergének keresztszennyeződésével kapcsolatos nemzetközi szabályozást előkészítő munka, milyen feladatai és kötelezettségei lesznek az élelmiszerlánc szereplőinek. Hangsúlyozta az egységesített tájékoztatási rendszer, az edukáció és a kommunikáció szerepét az egész élelmiszer-ellátási láncon keresztül.

Szegedyné dr. Fricz Ágnes, Kovács Krisztina, dr. Rományi Béla, dr. Szilvássy Blanka Daniella, dr. Soós Mihály és dr. Lugosi Andrea
Kovács Krisztina, a NÉBIH Élelmiszer- és Termékpálya-felügyeleti Igazgatóság osztályvezetője ismertette, hogyan kerültek felosztásra az illetékes hatóságok között a hazai élelmiszerláncon belüli ellenőrzési feladatok. Részletesen kitért a hatósági ellenőrzési tapasztalatokra és aktualitásokra; bemutatta a termékvisszahívással és élelmiszer-hamísítással kapcsolatos legfrissebb nemzetközi adatokat, és felsorolta az aktuális élelmiszer-adalékanyagokra és az egészségre vonatkozó állítások jogszabályi változásait is.
Dr. Rományi Béla, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai Főosztályának osztályvezetője részletes tájékoztatást nyújtott a Magyar Élelmiszerkönyv változásairól, az élelmiszerkönyvi szabályozás jogi kereteiről, valamint a szakbizottságok jelenleg folyamatban lévő munkáiról. Hangsúlyozta, mennyire fontos a Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak közérthető formában történő megismertetése a fogyasztókkal, amelyre már megoldást nyújt a magyarelelmiszerkonyv.hu weboldal.
Dr. Szilvássy Blanka Daniella, a NÉBIH szakembere előadást tartott az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra vonatkozó előírásokról és azok változásairól. Részletesen bemutatta a csomagolóanyagokra vonatkozó keretrendeletet és annak követelményeit, továbbá kitért az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak helyes gyártási gyakorlatára is.

A kerekasztal-beszélgetés a fogyasztói trendek, fejlesztési irányok és innovációk kapcsolatát járta körül
Trendek és innovációk
Dr. Soós Mihály, a Debreceni Egyetem intézetigazgatójának előadása a fogyasztói trendekről és a fogyasztói bizalomról szólt. A fogyasztói kutatásaik alapján kiemelte, hogy magyar vásárlók hajlandóak többet fizetni hazai, védjegyes termékekért. A siker kulcsa a bizalom kialakítása és erősítése a termék és a gyártó iránt, amiben a marketing és a tudomány hatékonyan tud együttműködni.
Dr. Lugasi Andrea c. egyetemi tanár a vegán étrend előnyeit és hátrányait bemutató előadásában a szükségleteket kielégítő fehérjebevitel és az optimális fehérjeszintézishez nélkülözhetetlen esszenciális aminosavbevitel jelentőségére hívta fel a figyelmet. Kiemelte, mennyire fontos a változatos, vegyes és kiegyensúlyozott étrend; illetve az, hogy vegán táplálkozás esetén hozzáértő által összeállított étrend javasolt a táplálkozási hiányállapotok megelőzése érdekében.
A kerekasztal-beszélgetés a fogyasztói trendek, fejlesztési irányok és innovációk kapcsolatát járta körbe. A kerekasztalnál dr. habil Lugasi Andrea, c. egyetemi tanár, Péter Katalin, a Naszálytej Zrt. marketingvezetője, Mikos István, a Ceres Zrt. ügyvezetője, valamint dr. Soós Mihály, egyetemi docens, a Debreceni Egyetem (Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem Intézet) intézetigazgatója foglaltak helyet.
Kapcsolódó cikkeink
MEGJELENT A TRADE MAGAZIN LEGFRISSEBB SZÁMA!
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Biztonság, minőség, fenntarthatóság
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Továbbra is a hazai partnerségekre épít a PENNY
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mutassa be innovációját a SIRHA Budapest 2026 kiállításon!
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Ritmusváltás előtt a magyar intermodális forgalom
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A döntések 89%-a a nőké, mégis úgy érzik, figyelmen kívül hagyják őket
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >


