Elektromos kerékpár – így juthatunk hozzá kedvezőbb áron

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 07. 28. 10:47

A kerékpározással saját egészségünknek és a környezetünknek is jót teszünk, és nem utolsó sorban megspóroljuk a hosszú, dugóban eltöltött percek bosszúságát is. Ugyanakkor egy nagyvárosban vannak olyan távolságok, vagy éppen domborzati viszonyok – gondoljunk például a Budai-hegyekre – amelyek leküzdése komoly kihívást jelent kétkeréken. Ezekben a helyzetekben segíthet egy elektromos kerékpár, amelyhez egy minisztériumi pályázat révén év végéig még kedvezőbb áron juthatunk hozzá. Az Euronics műszaki áruházlánc szakértői most összegyűjtötték a pályázáshoz szükséges legfontosabb tudnivalókat.

A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódóan az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatot írt ki, amely az elektromos biciklik használatát támogatja. Ennek keretében kedvezményesen lehet hozzájutni a modern sporteszközökhöz november 5-ig, vagy az 1 milliárd forintos pályázati keret kimerüléséig. A támogatásra minden hónap elején, szakaszosan lehet pályázni, a következő pályázati időszak augusztus 2-án nyílik meg, és 6-án zárul.

Ki és hogyan pályázhat?

Az igénylést bárki beadhatja magányszemélyként (céges pályázásra nincs lehetőség), akinek van magyarországi lakóhelye. Emellett kikötés még, hogy a pályázónak az elmúlt három hónapra visszamenőleg folyamatos munkaviszonya, megbízási jogviszonya vagy vállalkozói jövedelme kell, hogy legyen. Pályázni a projektet lebonyolító IFKA Nonprofit Kft. honlapján lehet, egy ügyfélkapus bejelentkezést követően. Ezen a felületen folyamatosan nyomon követhetjük a pályázat szakaszait.

Fontos szabály, hogy egy személy legfeljebb egy kerékpárra, maximum egy pályázatot nyújthat be. A megvásárolni kívánt kerékpár típusát és a kereskedő nevét már a pályázatban fel kell tüntetnünk.

Milyen kerékpárokra és milyen mértékig lehet pályázni?

Az érdeklődők kétféle – nyomatékszenzoros vagy pedálszenzoros – elektromos rásegítésű kerékpár közül választhatnak. A pedálszenzoros hajtási rendszerrel felszerelt elektromos rásegítésű kerékpárok kifejezetten átlagos városi közlekedésre lettek kitalálva, teljesítményük és akkumulátorkapacitásuk is alacsonyabb, cserébe viszont jóval elérhetőbbek, olcsóbbak a nagyteljesítményű, összetettebb technológiájú nyomatékszenzoros társaiknál.

Pedálszenzoros pedelecek esetén az igényelhető állami támogatás maximális mértéke a beszerzés időpontjában érvényes eladási ár 50 százaléka, vagy legfeljebb 90.000 forint. A pályázható pedálszenzoros kerékpárok maximális értéke 400.000 forint lehet. Nyomatékszenzoros hajtási rendszerű kerékpár esetén a támogatás maximális mértéke a beszerzés időpontjában érvényes, maximum bruttó 900.000 Ft-os eladási ár 50 százaléka, de legfeljebb 150.000 forint lehet.

Mire lesz szükség a pályázás során?

A pályázati oldalra a következő dokumentumokat és azok másolatát kell feltölteni:

  • az elektromos kerékpár megvásárlásáról szóló pályázói nyilatkozat (az oldalon kitölthető),
  • adókártya,
  • érvényes személyazonosságot igazoló okirat (személyigazolvány, útlevél vagy vezetői engedély)
  • lakcímkártya,
  • igazolás a pályázathoz szükséges munkaviszony meglétéről (ez lehet a pályázat benyújtását megelőző 3 hónapra vonatkozó munkáltatói igazolás, bérjegyzék, folyószámla kivonat, amin beazonosítható a havi jövedelem utalása, vagy a NAV jövedelemigazolása).

Mi a teendő sikeres pályázatot követően?

A pályázatról a pályázati időszak lezárultát (figyelem: nem a beadást) követő 20 munkanapon belül döntenek, ilyenkor kérhetnek hiánypótlást is a szervezők. Az igénylő az elnyert pályázatot követő 5 napon belül megkapja az ún. Támogatói okiratot, melynek birtokában 180 nap áll rendelkezésre a pályázatban megadott kerékpár megvásárlására. A bringát ezek után kötelező regisztrálni a rendőrség által is ellenőrzött kerékpárnyilvántartási felületen, a BikeSafe-en. Az Euronics kínálatában kedvező áron elérhetők a neves magyar gyártó, a Neuzer pedelecjei, ráadásul az áruházlánc biztosítja a vásárlóknak a kényelmes, teljeskörű adminisztrációt, és átvállalja a BikeSafe regisztráció költségét is.

Kapcsolódó cikkeink