Éledezik az európai tejpiac

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 24. 00:03

Javuló tejpiaci helyzetről számolt be Mariann Fischer Boel, az Európa Bizottság agrárfelelőse az európai uniós tagországok mezőgazdasági minisztereinek brüsszeli találkozóján.

Az elmúlt hetekben az uniós piacon és a világpiacon egyaránt emelkedtek az árak az ágazatban. Az értekezleten a miniszterek néhány, a piac helyzet javítását szolgáló jogszabály-módosításról döntöttek. Ezek egyike szélesebb jogköröket teremt az uniós bizottság számára, hogy krízishelyzetben azonnali intézkedéseket hozhasson a tejágazatban. Egy másik módosítás értelmében a tagországok erősebb jogosítványt kapnak ahhoz, hogy szigorúbban szankcionálhassák az egyedi túltermelést folytató gazdákat.
A jövő évi uniós költségvetés tervezetének formális jóváhagyásával  az a döntés is hivatalossá vált, hogy az ágazatot 2010-ben segítő rendkívüli tejalapot 300 millió euróra egészítik ki. Ez egyúttal azt jelenti, hogy a tagországok kormányait képviselő tanács teljes egészében elfogadta az Európai Parlament javaslatát, szemben a brüsszeli bizottság 280 millió eurós elképzelésével.
Fischer Boel a találkozón arról is beszámolt, hogy tapasztalatai szerint az EU nemzetközi kereskedelmi partnerei kellően visszafogottnak tartják a tejpiac segítésére hozott uniós exporttámogatási intézkedéseket. Az ágazat nehéz helyzete miatt hosszú ideje tiltakozó, tejtermelő gazdák mindazonáltal jelezték, hogy továbbra is igénylik az unió támogatását, figyelemmel követik a miniszterek munkáját – írja az Origo.
Kapcsolódó cikkeink