Robbanás előtt a villanyautók piaca

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 03. 30. 09:11

Miközben rövid távon továbbra is sokan „spekulálnak” a trendek alakulására, eközben a stratégiai befektetők új területeket találtak maguknak.

Ilyen terület például az elektromobilitás. A fejlesztések üzenete az, hogy az elektromos autó „S görbéje” valószínűleg hasonlóan meredek lesz, mint az okostelefonoké. Az S görbe (S curve) azt mutatja, hogy egy adott technológiai eszköz mennyi idő alatt jut el a „páran használják” korszakából a „mindenkinek van” korszakba. Az idő és a felhasználók százaléka alapján kirajzolódó görbe „S” betűt formáz, innen adódik a neve.

Akár 10-15 éves távlatban lecserélődhet elektromosra az autók zöme. Ez pedig azt jelenti, hogy azon innovatív fejlesztő-, gyártócégek lesznek az óriásvállalatok, amelyek időben léptek. Sok esetben ezek a vállalatok ma még – befektetői szempontból – „garázsvállalkozások”.

Visszatérve a napi pénzügyekhez, ahogy előző elemzésemben is írtam, beigazolódott az infláció emelkedése, így Amerikában hirtelen megugrott a kamatemelés esélye. A komoly fordulat oka, hogy az amerikai személyes fogyasztások árindexe (PCE) januárban 1,9%-ra emelkedett az előző havi 1,6%-ról. Így 2012 óta először került ennyire közel a Fed 2 százalékos inflációs céljához. Januárban már 2,5%-ra (jóval a Fed 2%-os célja fölé) gyorsult az infláció éves üteme, de a maginflációs mutató is ötéves csúcs közelébe emelkedett.

Ugyanez a helyzet Németországban, ahol februárban a januári 1,9%-ról 2,2%-ra gyorsult az infláció éves üteme. Az infláció megugrása nem jó hír annak, aki „párnacihában”, bankbetétben vagy rövid távú államkötvényben tartja a pénzét.

A hagyományos piacokon a politikai bizonytalanság folytatódni fog 2017-ben, ami leginkább a Brexit-tárgyalásoknak, a francia, a német és holland választásoknak és az esetleges előrehozott olasz választásoknak köszönhető. A befektetők azt is várják – még mindig –, hogy milyen gazdasági és külpolitikai változásokat hoz Trump elnöksége Amerikában. A kockázatok ellenére a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a globális növekedés és az infláció felível 2017-ben, és a részvények, valamint nyersanyagok – mint például a nemesfémek – felülmúlják államkötvények hozamait.

Kapcsolódó cikkeink