Ekáer: január még a bevezetés időszaka

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 01. 15. 11:04

A mezőgazdasági főszezon idejére már mindenkinek tudnia kell használni a január elsején bevezetett elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert (ekáer) – jelentette ki Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) olyan honlap indítását tervezi, amelyen egy űrlap kitöltésével az érintettek választ kaphatnak arra, szükségük van-e ekáer-számra.

uton

Január a bevezetés időszaka, amely a „segítő ellenőrzés” ideje, és mára már a jogalkotók számára is számos tanulságos kérdés vetődött fel – hangsúlyozta az ekáerről rendezett gazdálkodói fórumon Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke. A feladat az, hogy az éles működésre már mindenki számára érthető legyen a rendszer – tette hozzá.

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára felidézte azokat az intézkedéseket, amelyek szavai szerint kifejezetten segítették az ágazatban tevékenykedőket. Kijelentette: működnek az adóelkerülési technikák bezárására létrehozott intézkedések is. Az ekáer pedig éppen azt szolgálja, hogy az eddig jelentős nagyságrendű áfacsalásokat visszaszorítsák. Az új informatikai rendszerrel történő ellenőrzések sokkal hatékonyabbak a korábbiaknál, és az ekáer hozzájárul ahhoz, hogy a tisztességes gazdasági szereplők ne kerülhessenek hátrányba.

A helyettes államtitkár célként jelölte meg, hogy a mezőgazdasági főszezon idejére már mindenki tudja használni a rendszert. Pankucsi Zoltán a fórumot követően az MTI-nek elmondta, hogy a felvetett kérdések alapján a kormány megvizsgálja, hogy szükség van-e további jogszabály-módosításra.

Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy az új rendszer sokkal kevésbé érinti a tagokat – termelőket, feldolgozókat, nagykereskedőket, mint azt korábban feltételezték. Rámutatott: az érintettek számára a fő kérdés, hogy tevékenységük ekáer-köteles-e, ezért a NAK honlapján tisztázzák az ágazatspecifikus kérdéseket, valamint olyan honlap indítását tervezik, amelyen egy űrlap kitöltése végén az érintettek választ kapnak arra, szükségük van-e ekáer-számra, illetve az oldalon segítik is a bejelentést.

Január 1-jétől kizárólag ekáer-szám birtokában lehet bejelentési kötelezettség alá eső közúti szállítást végezni. Ha egy vállalkozás útdíjköteles gépjárművel – 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépkocsival – az Európai Unió valamely tagállamából Magyarországra behoz, vagy Magyarországról valamely EU-tagállamba kivisz terméket, vagy belföldön nem végfelhasználó számára első adóköteles termékértékesítést végez, köteles erről a NAV-nál az ekáer elektronikus felületén bejelentést tenni. A bejelentő ekáer-számot kap, amely a szállítandó termékhez kapcsolódik, és 15 napig érvényes. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink