Egzotikum: a tevetej lehet az új tehéntej
Egyre nő az érdeklődés a tevetej iránt, és egyre több országban hoznak létre gigantikus farmokat annak érdekében, hogy kielégítsék a növekvő keresletet. A Közel-Keleten és más régiókban a tevetej régóta fontos szerepet játszik az élelmiszerellátásban, és mostanra úgy tűnik, hogy ez a népszerű ital központi szereplővé válhat az iparágban.
Az évszázadokra visszanyúló tevetejtermelés hagyománya már régen jól ismert a térségben, és a gazdasági előnyei miatt egyre több kisgazdaság foglalkozik tevetehenek tartásával. Emellett azonban rohamtempóban szaporodnak a nagyüzemi méretű tejfarmok, ahol ipari mennyiségű tejet állítanak elő. Ezek a farmok sokszor több ezer tevét tartanak, és gépekkel fejik az állatokat.
A teve ideális haszonállatnak számít a forró és szélsőséges éghajlati körülmények között élő emberek számára. Kevés vizet igényel, és jól alkalmazkodik a sivatagi környezethez. Emellett kevesebb metánt bocsát ki, mint más háziállatok, így környezetbarátnak is tekinthető. Ezen túlmenően a teve könnyen hord terheket, és a legpompásabb egyedeket még szépségversenyeken is díjazzák – írja a The Conversation.
Azonban az ipari szintű tevetejtermelés és tenyésztés korábban nem volt olyan elterjedt, mint az elmúlt években, amikor hatalmas farmokat hoztak létre, hogy kielégítsék a növekvő keresletet. Az állami beruházások és a nagyüzemi tenyésztés terjedése azt mutatja, hogy az iparág komoly növekedés előtt áll. Becslések szerint a tevetej globális piacának értéke az évtized végére akár 2-13 milliárd amerikai dollárra is nőhet.
A tevetej keresletének növekedése mögött az áll, hogy egyre többen fogyasztják ezt az italt más, hagyományosan használt állati tejek helyett. A tevetej tápláló és egészséges, sokkal kevesebb metánt termelő állatokból származik, és különféle előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. A keresletnövekedést a folyamatosan bővülő felhasználási lehetőségek is támogatják, például a fermentált italok és édességek előállítása.
A tevetej iránti növekvő kereslet a tenyésztőket arra ösztönzi, hogy nagyobb farmokat hozzanak létre, és új fajtákat tenyésszenek, amelyek még több tejet termelnek.
Kapcsolódó cikkeink
Ír ínyencség lett a világ legjobb sótlan vaja
Nem minden vaj egyforma – ezt bizonyítja a világ egyik…
Tovább olvasom >Feltámadt a túró: újra hasít az amerikai tejipar
Közel húsz éve tartó csökkenés után újra felfelé ível a…
Tovább olvasom >Veszteségbe fordult a friss tej értékesítése – rávilágított a GVH grafikonja
A magyar kiskereskedelem egy újabb, eddig kevésbé reflektorfényben lévő problémája…
Tovább olvasom >További cikkeink
Újabb leépítéseket és szerkezetváltást jelentett be a Kroger
Az amerikai Kroger élelmiszerlánc újabb költségcsökkentő intézkedéseket hajt végre: közel…
Tovább olvasom >Csatlakozott a Knuspr a svájci Markant hálózathoz
Az európai kizárólag online forgalmazó élelmiszer-kereskedők közül a németországi Knuspr…
Tovább olvasom >November vége után is megmaradhat az árrésstop
Ahogyan arról mi is írtunk, meghosszabbította a kormány az élelmiszerek…
Tovább olvasom >