Egyszerűsödik a boltnyitás

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 08. 10. 00:04

Jelentősen liberalizálná a kormány a kereskedelmi tevékenységet a jövőben: egy bolt indítását elég lesz bejelenteni az illetékes jegyzőnek. Az egyszerűsítést az uniós jogharmonizáció követeli meg.

A kormány várhatóan utolsó augusztusi ülésén tárgyalja a kereskedelmi és piaci tevékenységekről szóló új rendeletek tervezetét. A változások kedvezően érintik a kereskedelemmel foglalkozó cégeket,  a gazdasági tárca előterjesztése szerint  ugyanis megszűnne a helyi jegyzők engedélyezési joga egy bolt indítása esetén, mindössze bejelentési kötelezettsége lenne a kereskedőknek.
A módosítással az állam megszabadul évi 25-30 ezer engedélyezési eljárástól, a leendő bolttulajdonosok pedig időt nyernek és spórolnak az illetéken. Az új szabályozás szerint csak ott marad fent a működésiengedély-kötelezettség, ahol azt élelmiszer-egészségügyi és biztonsági körülmények indokolják.
A gazdasági tárca szerint a  bejelentési eljárás általánossá válásával növelni kell majd a hatósági ellenőrzések gyakoriságát és hatékonyságát –  olvasható a Napi Gazdaságban.Kapcsolódó cikkeink