Egységes nemzetközi állásfoglalás a beporzásról és az élelmiszertermelésről

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 29. 11:12

A biológiai sokféleséggel és az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal kapcsolatos kormányközi platform (IPBES) elfogadta első tematikus értékelését a beporzó állatokról és a beporzásról, illetve az élelmiszertermelésről – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) hétfőn az MTI-vel.

meh

A tájékoztatás szerint Zakri Abdul Hamid, az IPBES elnöke történelmi eseménynek nevezte, hogy a testület megalakulása óta első alkalommal elfogadott egy dokumentumot, amely jelentősen befolyásolja minden ember életét.

Az FM emlékeztet: Magyarország a kezdetektől aktív szerepet vállal az IPBES munkájában. Számos tudományos szakértő és államigazgatási szakember dolgozik olyan témákon, hogy miként fordíthatók az ember javára a természeti javak, az ökoszisztéma és szolgáltatásai.

A biológiai sokféleséggel és az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal kapcsolatos kormányközi platform február 22-28. között tartotta 4. plenáris ülését Kuala Lumpurban. A tanácskozáson Magyarországot a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpont képviselte.

Az ENSZ keretein belül létrejött platform 2012. áprilisban alakult meg azzal a céllal, hogy erősítse a tudomány és a szakpolitikai döntéshozatal közötti kapcsolatot a biológiai sokféleség, az ökoszisztéma-szolgáltatások megőrzése és fenntartható használata érdekében. A platform legfontosabb tevékenységi köre, hogy 2020 előtt feltárja azokat az alapvető tényeket és tennivalókat, amelyeket a biológiai sokféleség megőrzésének stratégiája uniós és világszinten is meghatároz – olvasható az összegzésben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink