Egységes megjelenésű szekszárdi borokat palackoznak

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 23. 11:18

Elkezdődött az egységes megjelenésű szekszárdi borok palackozása, elsőként a Mészáros Borház 2012-es kadarkáját töltötték a borvidéki palackokba.

szekszard borvidek

Mészáros Péter, a pincészet borásza az MTI-nek kedden elmondta: a borháznál a tradicionális burgundi formára épülő üveggel 6800 palack kadarka készül, a jövő héten húszezer ilyen palackba 2013-as évjáratú bikavért töltenek.

A Szekszárd felirattal és címerrel ellátott, az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft.-vel együttműködésben készült palack a szekszárdi borászok közös vállalkozása – jelezte.

A palackba vakkóstolás után háromfajta bort: kadarkát, kékfrankost és bikavért tölthetnek a szekszárdi borászok. A kóstolást kilenctagú bíráló bizottság végzi.

A múlt hónapban zajlott le az első bírálat, ez után tíz szekszárdi pincészet rendelt a szekszárdi palackból. A borász szerint az egységes megjelenés üzenete, hogy garantált minőségű borokat hoznak így forgalomba. A közös palacktól az értékesítés növekedését is várják.

A gyártó közlése szerint a 7,5 deciliteres palack úgynevezett uvag színben készül az olaszországi Mezzocoronában működő O-I gyárban, amely megvédi a borokat az UV-sugarak káros hatásaitól. Az üveg egy korábbi változatát már bemutatták a 2014-es szekszárdi szüreti fesztiválon is.

A tervek szerint az idén 300-400 ezer szekszárdi palackot töltenek meg, és későbbi éveben is ekkora mennyiségre lehet számítani. A Mészáros Borház évente mintegy 600 ezer palack bort értékesít főleg hazai piacon, a szekszárdi borvidékről körülbelül 10 millió palack kerül forgalomba.

Tokaj után a szekszárdi a második borvidék, ahol egységes palackkal jelennek meg a borászok a piacon.(MTI)

Kapcsolódó cikkeink