Egyre több vásárló fizet a boltban hitelkártyával

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 10. 02. 12:30

2023 második negyedévében, annak ellenére, hogy a fogyasztás csökkent, érdekes tendenciákat figyelhettünk meg a hitelkártyás vásárlások terén a hazai kiskereskedelmi szektorban. Az MNB adatai alapján látszik, hogy nőtt a hitelkártyákkal végrehajtott vásárlások száma és értéke, ami részben ellentmond az általános fogyasztási tendenciának.

Visszaeső fogyasztás mellett is sok a hitelkártyás fizetés

Az adatok szerint 2023 második negyedévének végén összesen 9 963 567 hazai kibocsátású fizetési kártya volt forgalomban, ebből 1 109 431 volt hitelkártya. Ez azt mutatja, hogy az embereknek továbbra is szükségük van hitelkártyákra a mindennapi pénzügyeik intézéséhez. A hitelkártyák túlnyomó többségét lakossági ügyfelek használják, ami azt jelenti, hogy az embereknek szükségük van ezekre az eszközökre a napi bevásárlások, kiadásaik és egyebek kezeléséhez – írja a Pénzcentrum.

Érdekesség, hogy a hitelkártyás vásárlások értéke is nőtt a második negyedévben. Míg az előző negyedévben csökkent a vásárlások összértéke, most 10,1%-kal nőtt, elérve a 297 559 millió forintot. Ez azt sugallja, hogy az emberek nemcsak gyakrabban használták hitelkártyáikat, hanem magasabb értékű vásárlásokat is hajtottak végre velük.

Az adatokból az is kiderül, hogy a kiskereskedelmi szektorban zajlott a legtöbb hitelkártyás tranzakció. A vásárlások 90%-a fizikai kereskedőknél történt, míg az internetes vásárlások, postai és telefonos megrendelések csak 10%-ot tettek ki. Ez azt mutatja, hogy az emberek továbbra is preferálják a hagyományos bolti vásárlásokat, de az online vásárlások is növekvő tendenciát mutatnak.

Összességében tehát láthatjuk, hogy a hitelkártyák népszerűek és elterjedtek a hazai kiskereskedelemben, és az emberek továbbra is aktívan használják őket, még akkor is, ha a fogyasztás általánosságban visszaesett. A hitelkártyák rugalmasságot és kényelmet kínálnak az embereknek a pénzügyeik kezeléséhez, és ez a trend tovább erősödhet a jövőben.

Kapcsolódó cikkeink